Різдвяні історії до етнопроєкту «Буковинське Різдво»
Розповідь восьма
Без бобу на столі у цій родині нема найбільших свят. І коли ми завітали в Усть - Путилу до сім'ї Штефуряків, не одразу зрозуміли чому поряд з буханцем чорного хліба в тарілці був біб. Вже ж святвечірня пора давно минула...
Та поважна в селі й на Путильщині пані Марія Штефуряк пригадує ті страшні сорокові повоєнні роки, коли її, третьокласницю, з мамою та меншим братиком і сестричкою вивозили в Сибір. Саме мішок бобу, який передала їм в далеку дорогу бабуся, тоді врятував від голодної смерти цілу сім'ю Кочерганів. Коли їх совєти місяць везли в дірявих товарняках в Хабаровський край. Відтоді, скільки живе, для неї біб - головний на святвечірньому столі.
Детальніше...Проєкт «Смаки Буковини» продовжує подорож мальовничими куточками нашого краю. Цього разу творча група проєкту завітала до господи подружжя Валентини Миколаївни Кордулян та Віктора Миколайовича Мельника, що проживають в селі Росошани Кельменецької селищної ради Дністровського району.
Ґазди приготувала традиційну «капронову бабу». Це святкова страва, яку готували на весілля, хрестини, храм, Великдень, і завжди - на поминальний обід. У народі ще має назву «Чорна баба».
Висловлюємо подяку працівникам культури громади за сприяння в організації експедиції.
Детальніше...(майстер-клас онлайн етнопроєкту "Буковинське Різдво"
Святкова кухня (відео дванадцяте)
Незвичну, духмяну та водночас просту страву приготувала господиня з села Атаки Хотинської територіальної громади Чернівецького району Ганна ГАЙСЕНЮК. У родині пані Ганни цю страву традиційно готують на різдвяні свята, але доречною вона буде під час будь-якого посту. Для приготування «підпаленої» риби нам знадобиться:
Детальніше...Бессарабський обід надзвичайно смачний та ситний. Досить своєрідною та незвичною є рецептура страв, які приготувала Марія Паламарчук – жителька села Новоселиця Кельменецької територіальної громади.
Ці стародавні бессарабські страви подивували творчу групу проєкту незвичним поєднанням інгредієнтів. В основі приготування даного обіду - домашнє крупно мелене кукурудзяне борошно. До традиційної мамалиги з скибочками бринзи тут подають тюльку в бадеревці, смаженицю та кисиличку.
Висловлюємо подяку працівникам культури громади за сприяння в організації експедиції.
Детальніше...8 лютого, в рамках організації та підготовки до видання гастрономічного путівника традиційної кухні «Смаки Буковини», відбулася перша робоча поїздка.
Кращі зразки буковинської кухні, які притаманні Надністрянщині, а саме - селу Прилипче, люб’язно приготувала Марія Іллівна Шевчук. Господиня поділилася стародавньою рецептурою та технологією приготування духмяної п’яної баби (начинки), запашної та соковитої душенини та маїни з хрусткою, золотистою скоринкою…
Марія Іллівна творчо з гарним настроєм підійшла до втілення задуму щодо презентації страв в національній традиції.
Детальніше...