Про жартівливі бессарабські парованки та «бешкетні» традиції на Андрея та Івана Купала, а також про вливанку і епатажну «грушку» йшлося на етнографічній студії «Тексти і підтексти. Трохи жартівливих традицій». Говорили також про перегуки весільного та маланкарського обрядів, про етнографічні перипетії на перед весільній традиції «йти у питанє», про роль гумору в календарній та родинній обрядовості та про тих, кого називають сміхованцями.
Таємниці полонинського молочарства і сирної пластики, історія бринзи в Україні, найцікавіше про «молитву на молоці» та молочні купелі, яким є образ кози, вівці та корови в українській традиції та які пастуші обряди перейшли в дитячі ігри? Про це йшлося на етнографічній студії від проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва «Перший смак світу. Молоко в нашій традиції».
15 жовтня в Києві напередодні Міжнародного дня нематеріальної культурної спадщини (який відзначається 17 жовтня) в сесійній залі Київської обласної ради відбувся обласний науково-практичний семінар "Код нематеріальної культурної спадщини: науковий дискурс і практика збереження. Громади як носії традицій та партнери в дослідженні культурної пам'яті". Організатори - Київська обласна рада, Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи, Департамент культури та туризму Київської обласної державної адміністрації.
Участь у заході взяв директор Буковинського центру культури і мистецтва, член експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та стратегічних комунікацій України Микола Шкрібляк, який виступив з доповіддю "Плани з охорони елементів НКС та їхній моніторинг".
Детальніше...У селі Коритне Банилівської територіальної громади відбувся пізнавальний майстер-клас із приготування страви за рецептом із книги “Смаки Буковини”. Учасники готували фаршировану рибу — страву, яка здавна вважається окрасою буковинського столу.Участь у заході взяв начальник Вижницької районної військової адміністрації Сергій Чеботар, а також голова Банилівської сільської ради Василь Соломко, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, директори освітніх закладів громади та місцеві господині.Нагадаємо, «Смаки Буковини» - видавничий проєкт, який у форматі гастрономічного путівника показав розмаїтість буковинської кухні від Черемоша до Дністра. Керівник проєкту «Смаки Буковини» і автор однойменної книжки – директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк.
Вона носила у пам’яті сотні співанок, збирала їх, вишивала делікатні сорочки (де хрестик – дрібніший за макове зерно), складала душевні вірші і була справжньою знахідкою для кінорежисерів. Вона – Фрозина Гулей (1930-2014), правдива перлина Буковинської Гуцульщини, котра понад усе вірила у силу молитви і любові. Цьогоріч виповнюється 95 років від дня її народження.
Батьки Фрозини – Тодор та Марія Овадюки – зналися на народній культурі. Батько Тодор, або як казала йому донька – неник – понад 30 років займався карпатським плотогонством, робив прекрасні сани і постоли, мама Марія ткала і вишивала, була майстринею сукнарства. Батьки Фрозини Гулей знали безліч народних пісень і дуже їх любили. А понад усе вони любили одне одного.
Детальніше...