Новини

Оголошено переможців конкурсу екскурсійних маршрутів «Слідами «Букової землі»

DSC 507827 вересня, у Міжнародний день туризму, в Чернівцях підведено підсумки масштабного проекту – конкурсу екскурсійних маршрутів «Слідами «Букової землі». Нагадаємо, цей конкурс ініціювала сама авторка роману «Букова земля», лауреатка Шевченківської премії Марія Матіос і цей конкурс стартував у лютому поточного року. Відбувся він за підтримки Буковинського культурного фонду, проект готувала Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка (директорка бібліотеки – Наталія Філяк, кураторка проекту – Олена Баннікова.

Всього до участі у конкурсі зареєструвалося 20 осіб, троє з них стали переможцями, окремо організатори також нагородили володарів спецвідзнак. Особливо відповідально для конкурсантів-переможців було те, що вони презентували свої проекти у присутності Марії Матіос, котра зацікавлено спостерігала за представленням.

«Букову землю», яка розійшлася накладом понад 50 000 примірників і восьмий раз тираж готується до друку, багато хто називає історико-художньою панорамою Буковини. Сама ж авторка роману, Марія Матіос, зазначає:

-  Кожен край – діамант. Має свою історію, людей, землі.. Але якщо цей діамант, ці унікальні землі не огранити, це буде просто ґрунт з облікованими корисними копалинами і облікованим населенням…А цього аж ніяк не можна допустити.

Тому звісно, що екскурсійний маршрут за романом Марії Матіос «Букова земля» - це не лише про відпочинок і дозвілля.

Голова експертної комісії конкурсу, літературознавиця, письменниця, кандидатка філології Інга Кейван наголосила:

-  Цей конкурс робить акцент на туристичній складовій, проте це не єдиний аспект. Ідеться про інтелектуально-освітній, концептуальний туризм. Тому я дякую вам, дорогі учасники конкурсу, за проникливе прочитання і можливість доторкнутися до ваших світів.

Насправді «Букова земля» ще у процесі створення почала змінювати реальність, зображену в ній. Звучить дещо фантастично, але це правда. Голова Чернівецької обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук Сергій Осачук, котрий, як зазначає письменниця, був для неї драгоманом у світі рідкісних віденських архівів, поділився маловідомим фактом про долю могили Штефана Василька, командира Гуцульського добровольчого батальйону часів Першої світової війни:

-  Ми на фінальному етапі підготовки рукопису «Букова земля» до друку дізналися, що могила Штефана Василька та його рідних (дружини Рози і доньки Зої), тих самих, про яких ми із завмиранням подиху читали в кульмінаційні моменти роману – ця могила як така є, але у напівзруйнованому стані, оскільки за нею ніхто не доглядає. Для збереження цієї опорної точки нашої пам’яті Марія Матіос за власні кошти, а це десятки тисяч євро, відновила цей пам’ятник і оплатила його збереження на десять наступних років.

Найкращі слова вітань і переможцям конкурсу, і всім дотичним до імпрези адресував і видавець роману – директор видавництва ««А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», письменник Іван Малкович, котрий приєднався до події онлайн.

Особливим було і мистецьке наповнення дійства. Передусім, на території Буковинського центру культури і мистецтва серед смерек, калинових кущів і вересневих зірок розгорнулася виставка «Слідами «Букової землі» (фотохудожник – Сергій Ахременко).

Сама ж подія відкрилася концептуальним прочитанням «Букова земля: діалог смислів», котрий виконали радниця голови Чернівецької ОДА, культурна діячка Любов Добровольська; актор, заступник директора Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту Олег Колянківський та кураторка етнографічного проекту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатка філології, письменниця Іванна Стеф’юк. Музична атмосфера свята стала особливою завдяки заслуженій артистці України, артистці Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка Олені Урсуляк та кавер-гуртові «ZAPAL BAND» (керівник – Л.Маркес).

Окрім того, і переможці, і номінанти конкурсу, і його організатори отримали особливі відзнаки від Марії Матіос – письменниця для кожного підібрала такі подарунки, якими висловила свою подяку за читацьку та людську глибину. А один із подарунків став символічним для всіх – це букові деревця, спеціально вирощені працівниками НПП «Вижницький» для того, щоби спогади про конкурс глибоко вкоренилися на обійстях дотичних до проекту людей.

Отож, хто ж вони, переможці конкурсу екскурсійних маршрутів «Слідами «Букової землі»?

За ІІІ місце пам’ятною відзнакою, дипломом та грошовою винагородою відзначені Валентина Лєснова, Ольга Забудкова, Світлана Негодяєва,автори проекту «Межа/безмежжя. Від мосту до мосту»(команда Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка)

За ІІ місце - Тамара Рудяга, авторка проекту «Таємниці Букової землі:

правдива бувальщина, примхи історії та дрібка побрехеньок»

За І місце - Віктор Скрипник, Роман Гищук, автори проекту «Плаями невідомої Букової землі» - команда Чернівецького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету, Громадських організацій «Гостинна Буковина» та «Чернівецька обласна Федерація спортивного туризму»

Володарі спецвідзнак за номінаціями:

«Інноваційний підхід у створенні маршруту» - Лариса Курущак, Ольга-Марія Савіцька, Тетяна Суплик, автори проекту «Буковино, ти зелена ляно…»

«Відповідність духу роману М. Матіос «Букова земля» при створенні маршруту» - Андрій Снігур, ОлесяГончар, Галина Гончар, Анатолій Снігур, автори проекту «Історія в людині, людина в історії» (родина, наймолодший керівник проекту Андрій Снігур - школяр. Пройшли туристичний маршрут всією родиною, і навіть 25 вересня уже провели екскурсію маршрутом для педагогів Буковини).

«Відродження культури пам’яті» - Анжеліка Цепла,Тамара Шегета, Віталій Стратій, Валентина Джурик, автори проекту «Спадщина династії Васильків»(команда Національного природнього парку «Вижницький»),

«Креативна подача маршруту» - Дарія Паламарчук, авторка проекту «Стежками лицаря Миколи Василька», студентка Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

«Проникливе прочитання роману М. Матіос «Букова земля» - Оксана Пачків, авторка проекту «Буковинська Герніка», вчитель української мови та літератури Ямницького ліцею Ямницької ОТГ Івано-Франківської області.

Загалом вечір був дуже багатий на сюрпризи і несподіванки. Передусім через те, що Марія Матіос розкрила секрет, хто ж був тим «інтелектуальним провокатором», котрий у Мережі озвучив ідею про те, що було би чудово провести такий конкурс – це наш земляк Микола Нємцов, і він також був присутній на презентації і щиро привітав усіх з успіхом.

По-друге, на вечорі були присутні відразу … три Марії Матіос. Окрім головної іменинниці вечора – на імпрезі була присутня літераторка та художниця Марія Матіос, а також родичка Марії Василівни Матіос, і з роду Матіосів, котра зараз очолює Усть-Путильську громаду.

А по-третє, уже згадувана вище Оксана Пачків, котра замість екскурсії у класичному розумінні представила дослідження-рефлексію «Буковинська Герніка», абсолютно не очікувала, що видавець роману Іван Малкович вирішив включити її роботу у восьме видання роману.

Кажуть, справжні книги не відпускають. Трохи більше року тому в нашому Центрі командою професіоналів було втілено цикл видовищних, емоційно та інтелектуально насичених «Букових читань», зараз же увазі поціновувачів культури представлено наступний проект – «Слідами «Букової землі». Яким буде наступний? Спрогнозувати важко…