Новини

Творча «солянка», нові ідеї та яскраві кольори. У Чернівцях презентували виставку «Мотиви буковинського краю»

78 55Вони міцно тримають мистецьке майбутнє у своїх руках. У Чернівецькому обласному художньому музеї відкрили виставку творчих робіт викладачів художніх шкіл та художніх відділів шкіл мистецтв «Мотиви буковинського краю». Це дванадцята обласна виставка, на якій представлено 109 робіт із 13 мистецьких шкіл Буковини.

Як зазначила під час відкриття виставки директорка художнього музею Інна Кіцул, це важлива подія у мистецькому житті краю.

- Це завжди дуже цікаво, яскраво, пізнавально. Для нас, як для художнього музею, така виставка - важлива подія, тому що ми намагаємося підтримувати зв’язки із викладачами образотворчого мистецтва, бо вони виховують нове покоління митців. Виховують тих, хто буде творити у майбутньому, хто поповнюватиме фонди художнього музею. Ми надзвичайно вдячні викладачам, цим творчим людям, які, окрім того, що повністю вкладаються у творчість, ще й розвивають мистецтво та навчають підростаюче покоління. А в сучасних умовах надзвичайно важко зацікавити дітей робити щось своїми руками. Майбутнє мистецтво Буковини вони міцно тримають у своїх руках.

Виставки викладачів мистецьких шкіл області відбуваються щороку. Пленерні роботи чергуються з «Мотивами буковинського краю», де представляють твори різних видів мистецтва, розповів куратор виставки, методист БЦКМ Василь Беженар.

- Цьогоріч черга «Мотивів Буковинського краю». На цій виставці кожен викладач представляє роботи у тому напрямі, в якому він працює. Тож, окрім творів образотворчого мистецтва: живопису і графіки, сьогодні на виставці представлені батик, писанки, витинанки, вишивка рушників та одягу, дереворізьблення, тиснення на шкірі, гобелени, жіночі прикраси та інші роботи. Отож спектр творів дуже широкий, - зазначив Василь Беженар.

Самі ж викладачі вважають такі виставки затишними та мотивуючими. Адже вони спонукають їх не забувати про власну самореалізацію у творчості.

- Коли працюєш з дітьми шість днів на тиждень, то не завжди вистачає сили й часу, щоб прийти і розвивати творчо ще й себе. Але коли готується така виставка, ти збираєшся з силами та саморганізовуєшся. Тоді й батьки розуміють, що вони віддають своїх дітей у руки викладачів, які творять, - поділилася думками викладачка Сторожинецької художньої школи Наталія Зюб.

Ця виставка й справді непересічна подія, вважає очільник БЦКМ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк. Адже всі, хто працює у мистецьких школах, або дотичні до мистецького процесу в навчальних закладах, чудово розуміють, як мало часу залишається викладачам на власну творчість.

- Треба з такого малесенького таланту зробити більший талант, відкрити йому дорогу в життя, розказати, що і він може бути митцем, художником, може далі творчо працювати. Тож чимало дітей після закінчення мистецьких шкіл здобувають саме художню освіту. Ми живемо у регіоні, де є чудовий вибір мистецьких навчальних закладів. Широкі дороги відкриті для наших талановитих буковинців, котрі вже сьогодні проявили себе у різних куточках світу. Вони пишаються тим, що пройшли саме буковинську школу і все це, завдячуючи викладачам, які працюють та віддаються сповна для того, щоб розвинути молоді таланти. І нехай не всі юні випускники стануть видатними художниками, але ми точно знаємо, що вони - люди творчі, не байдужі до мистецтва. Оскільки людина, яка вже відчула смак творення, буде прихильна і до музики, і до театру, і до хореографії, до інших видів мистецтва. Це все так взаємопов’язано. Люди, які презентували свою творчість, вони формують мистецьке майбутнє, - сказав Микола Шкрібляк.

Він додав, що виставки викладачів мистецьких шкіл завжди довгоочікувані, адже щоразу вони вражають відвідувачів, перетворюючись у калейдоскоп видів мистецтва, різних технік, жанрів. І найважливіше – дають можливість кожному митцеві проявити свій індивідуальний стиль.

Коли людина творить, то завжди прагне поділитися своїм мистецтвом, щоб його побачили та оцінили. Це розвиває нашу культуру і формує наше майбутнє, певен Микола Шкрібляк.

Побачити роботи викладачів мистецьких шкіл у Чернівецькому обласному художньому музеї можна до середини березня.