Новини

Презентовано унікальний видавничий проєкт «Смаки Буковини»

31Чи може стати кулінарія причиною єднання громади, спричинити повернення до обрядової пам’яті? Так, якщо ідеться про народну кулінарію як невід’ємну складову національної культурної спадщини. Понад два роки тому стартував унікальний видавничий проєкт «Смаки Буковини». Автор ідеї – голова Чернівецької обласної військової адміністрації, кандидат історичних наук Сергій Осачук, проєкт втілено за підтримки Буковинського культурного фонду в рамках обласної програми книговидання. А побачили світ «Смаки Буковини» у видавництві «Книги-ХХІ». Керівник проєкту «Смаки Буковини» та автор текстів до однойменної книжки – заслужений діяч мистецтв України, очільник Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк, даний проєкт втілювала творча команда БЦКМ у тісній співпраці з працівниками сфери культури нашої області та з кращими майстрами традиційної кухні Буковини.

36 експедиції, понад 10 тисяч кілометрів дороги, спілкування з 71-м кухарем дали свій результат – 129 традиційних буковинських страв потрапила до унікального гастрономічного путівника, який, окрім рецептів, наповнили етнологічні нариси Миколи Шкрібляка. Як і коли людина приходить до розуміння і цінування власної традиції – це і є головний лейтмотив книжки.

Атмосферні світлини дизайнерки проєкту Кіри Ставчанської, які стали основою книжки «Смаків Буковини» та однойменної сторінки, «провокують» читача здійснити таку ж мандрівку і пізнати народну кулінарію зблизька.

Таким був шлях «Смаків Буковини», а його перша офіційна презентація відбулася 19 червня на території Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту. Захід відбувався у перформативному форматі: традиційні страви презентувалися за класифікаційним принципом (по групах), а самі ж кухарі у форматі експрес-інтерв’ю озвучували на загал враження від проєкту, технологічні тонкощі приготування тих чи інших страв тощо. Мабуть, найлаконічніший «секрет успіху» в народному куховарстві озвучила майстриня Любов Бердник: «Просто треба бути хорошою людиною. Це передасться страві».

З вітальними словами до присутніх звернулася заступниця голови ЧОВА Ірина Ісопенко, котра наголосила: «Гастроспадщина Буковини є однією з промовистих візитівок нашого краю, фактично - етнобрендом».

Розпочалася презентація із розмови про хлібну культуру Буковини. Як відомо, хліб проживає відразу кілька життів, адже може бути буденним чи обрядовим. Від народження людини і до смерті – її супроводжує хліб. Калачі на фіровщину і молочний дар, барвінковий колач, жевна, батьківський калач, поклінні калачі – це далеко не повний перелік. Але є один особливий вид обрядового хліба – на загал майже невідомий: буковинське поминальне деревце з дарами (пом, парастас, прутчик). Його випікають як останній дар «перед душі». І зараз, коли вся Україна щодня у жалобі, цей вид обрядового хліба «промовляє» як ніколи раніше. А тому хвилина мовчання, якою розпочалася презентація, перейшла у традиційну буковинську поману з садочком-прутчиком та іншими хлібами «перед душі» всіх невинно вбитих жертв за волю і незалежність України.

У часи війни, що нескладно помітити, суспільство єднається навколо мови, традицій, повернення до обрядової пам’яті та історії власного роду. Це – суспільна закономірність, про яку влучно пише дослідниця традиційної культури Світлана Китова: «Повернення обрядової памʼяті в роки війни – явище незвичайне і водночас природне». Бо направду звичаї та обряди, страви чи мовні риси, які ще вчора здавалися звичними, практично буденними, в умовах війни стають форпостом рідного простору. А тому постулата «зберегти своє» набуває особливої актуальності – рятівної.

Презентація видавничого проєкту «Смаки Буковини» - це благодійний захід, на якому організаторам вдалося зібрати 6200 гривень, ці кошти перераховані на потреби ЗСУ.

На заході у режимі реального часу від видавництва «Книги-ХХІ» розіграно 5 примірників книжки «Смаки Буковини».

Окрім того, що присутні почули з перших вуст про тонкощі приготування буковинських страв, вони мали унікальну нагоду скуштувати як звичні, так і дещо екзотичні традиційні смаколики.

Атмосферу народної музики дарували відвідувачам оркестр народної музики «Плай» Чернівецької обласної філармонії. Модерували презентацію-перформанс співробітниці Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатки філологічних наук Іванна Стеф’юк та Ольга Меленчук.

Організатори проєкту висловлюють щиру вдячність за співпрацю при проведенні презентації МКУ «Резиденція молоді» (директорка – Світлана Олексійчук). Логістичним ядром проєкту стала творча команда Буковинського центру культури і мистецтва – Микола Шкрібляк, Катерина Бородкіна-Краснікова, Василь Фоменко, Яна Григораш. Літературно-редакторська група: Людмила Черняк, Іванна Стеф’юк, Інга Кейван.

Презентація, котра поєднала на спільній зустрічі майстрів-кухарів (більшість із них вперше познайомилися з колегами по ремеслу з інших районів), поціновувачів традицій та гостей краю (українців-переселенців, котрі рятуються в нашій області від війни) наснажив світлом в душі і дав сили наближати перемогу – кожен на своєму місці.

Найменша область України – Чернівецька – історично поєднала культурні традиції українців, румунів, молдован, поляків, євреїв, липован-старобрядців, і в проєкті «Смаки Буковини» можна відчути душу кожної з цих культур зблизька.

Загальновідомою є теза Е.-М.Ремарка про те, що в темні часи видно світлих людей. А ще в ці темні тривожні часи, як ми переконані, добре видно головні націєтворчі цінності – мову, традицію, історію. Вони гуртують, вони єднають, вони дають силу зростати у своєму українстві.

Єднаймося, шануймося. Слава Збройним Силам України! Слава Україні!

P.S. Ознайомитися зі статтею Іванни Стеф’юк про проєкт «Смаки Буковини» .

Офіційна сторінка проєкту у соціальних мережах .