Новини

Майстер-клас з писанкарства

DSC 9439Нещодавно у Буковинському центрі культури і мистецтва відбувся майстер-клас із традиційного розпису писанок, який провели майстри народного мистецтва України Василь та Альона Беженарі разом зі своїми доньками Єлизаветою і Тетяною. Участь у заході взяли сім’ї дітей з особливими потребами за сприяння громадської організації «Особливі серед нас».

Під час майстер-класу Василь Беженар говорив про історію, народні традиції та сакральне значення писанки, як головного символу Великодня. Пані Альона зазначила, що писанка вважається оберегом нашого народу, яким потрібно пишатися, цінувати та оберігати. Майстриня розповіла про колористику та орнаментальну мову знаків-символів писанок буковинського краю, поділяючи їх на геометричні, космогонічні, фітоморфні, орнітоморфні, зооморфні, релігійні, предметно-побутові та каліграфічні.

Надалі Василь Беженар ознайомив присутніх з поетапним технологічним процесом розпису - від обезжирення яйця, нанесення воску, фарбування до зняття воску з писанки. Під час розпису в залі панувала атмосфера справжньої творчості, сімейного затишку, радості та взаємопідтримки. Діти та дорослі власноруч розписали традиційні писанки, які стануть оберегом, окрасою великоднього кошика і святкового столу.