(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Святкова кухня (відео третє)
Добрі ґазди у цю пору уже наперед знали, які страви готуватимуть на різдвяні свята. І якщо на Святвечір пісні страви були традиційними, з незначними змінами чи доповненнями, хіба що з регіональним акцентом, то на Різдво буковинці особливо пильнували, аби здивувати м’ясними виробами чи витворами на кухні з використанням м’яса. Тут святкове меню настільки багате, що всі його особливості навіть збагнути непросто.
У селі Котелеве на Новоселиччині готують м'ясо з чорносливом, а родзинкою цієї страви тут є усім відомий… пахучий чебрець. «Так готувала моя бабуся», - розповідає господиня Роза РОТАР. Однак це не всі таємниці приготування смачного м’яса з чорносливом. Подивившись відеосюжет, за зйомки і монтаж якого ми вдячні Іванові МАСАЛОВИЧУ та організатору Анастасії МАСАЛОВИЧ, ми будемо раді коли й Ви надішлете відео чи фоторозповідь про унікальні, оригінальні страви, які Ви готували цьогоріч на різдвяні свята. Надсилайте за посиланням:
Детальніше...Сьогодні особливий, найвеличніший день для усіх вірян, котрі святкують Різдво Христове за григоріанським, новоюліанським календарем.
То ж ми знову біля ялинки Буковинського центру культури і мистецтва, яка зодягнена в українському етностилі.
Всі прикраси на ній зроблені руками наших творчих працівників та буковинських майстрів народного мистецтва, які беруть участь у майстер-класах онлайн етнопроєкту "Буковинське Різдво".
У ці години у нашому краї багато християн святково славлять народження Спасителя, зустрічаються з родинами, друзями, колядують і віншують один одного. Бо радість різдвяна незмірна, вона предвічна, як і віра дідів - прадідів.
Детальніше...23 грудня відбувся обласний методичний онлайн-семінар викладачів відділів народних інструментів по класу гітари на тему: «Проблеми постановки виконавського апарату учня-гітариста». Він проводився з метою підвищення фахового рівня викладачів.
Семінар видався дуже цікавим та захоплюючим, адже присутні мали можливість поспілкуватися з «творцями історії» в гітарному мистецтві. У проведенні взяли участь три спікери з трьох країн: Україна, Білорусь, Угорщина.
Анатолій Коваленко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інструментального виконавства Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини розповів про те, якими є перспективи розвитку гітарної освіти в Україні.
Детальніше...(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Народні прикраси, іграшки (відео п’яте)
Створюванням паперових іграшок захоплювались у дитинстві всі. Найпопулярніші з них - літачки та човники легко можна скласти із звичайного аркуша паперу, без використання ножниць та клею.
Ці доступні та всім знайомі моделі є прообразами стародавньої техніки японського народного мистецтва, надбання світової культури. Японською мовою «складати» означає - «орі», «папір» - «гамі», отже, «складений папір» - це «орігамі». Слово «гамі» не випадково має ще одне значення у японців - «магія». І дійсно папір ніби наділений чарівною силою перетворення, завдяки складанням в безмежну кількість форм та конструкцій.
Детальніше...(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Колядування, віншування (відео третє)
Два зимові місяці - грудень і січень - зазвичай минають з піднесеною радістю, бо спочатку готуємося до колядування, а потім своїми піснеспівами несемо від хати до хати новину про рожденного Сина Божого.
Щороку кожен гурт колядників, який вважає за правило не просто змінювати уже співані колядки, а відшукувати нові, досі мало чувані та відтворювані. Цей процес пошуків може тривати довго, але найвірніший варіант – здивувати всіх новою колядкою – піти до поважних людей, які славно колись колядували. Вони й наспівають нам стільки ще унікальних багатоголосих колядок, що буде чим порадувати господарів.
Детальніше...