(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Святкова кухня (відео шосте)
Цю страву до пісного посту нам люб’язно запропонувала гарна господиня із Хотина Валентина ШВАБЮК.
У неї технологія та складові приготування картопляних зразів мають свої цікаві особливості. Тож, для приготування нам потрібно підготувати:
6 - 8 картоплин; 3-4 столові ложки борошна; розпушувач харчовий; 300 гр грибів; капуста – один невеликий качан; 2 морквини; 2 середні цибулини; 1 чайна ложка сухого часнику; 1 лавровий листок; 1 чайна ложка чорного меленого перцю; 1 чайна ложка паприки; 2 чайні ложки солі (або за смаком); 4-5 столові ложки рафінованої олії.
Детальніше...АНОНС
Традиційна виставка-конкурс творчих робіт учнів художніх шкіл та образотворчих відділів шкіл мистецтв Чернівецької області «Буковинський розмай» у цьому навчальному році проводиться 39-й раз поспіль.
Виставка має на меті презентувати та проаналізувати поглиблений аналіз здобутків педагогічних колективів мистецьких шкіл області, активізувати педагогічні пошуки у реалізації державних навчальних програм, підвищити якість викладання основних образотворчих дисциплін, спрямувати учнів на творчий самостійний пошук з використанням здобутків українського образотворчого і народного мистецтва.
Цьогорічний проект є не зовсім традиційним, як ми вже звикли його бачити у великих і розкішних виставкових залах. Конкурсні учнівські роботи презентуємо у форматі відеороликів, що сформовані колективами мистецьких шкіл, а також додатково на сайті нашого центру опублікуємо всі твори у 9 окремих номінаціях.
На виставку подано 970 робіт від 545 учнів 16 мистецьких навчальних закладів з академічного рисунку, графіки, живопису, композиції, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, рекламного плакату, пленерних та творчих робіт, виконаних у межах навчальних програм. Подаються також самостійні творчі роботи, які виразно ілюструють знання та вміння учнів, набуті під час навчання у школі, самостійні пошуки різних образотворчих технік, зразки оволодіння прийомами народних ремесел по предмету за вибором: писанкарства, ткацтва, вишивки, народного розпису, різьблення по дереву, нетрадиційних авторських технік тощо.
Детальніше...(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Святкова кухня (відео п’яте)
Сьогодні ми пропонуємо приготувати традиційну смачну молдовську випічку - плачинди, які в народі називають ще «poale-n brau».
І зробимо це спільно з господинею Наталією ЧЕВКОЮ та її донькою Чезарою з села Мала Буда, що на Герцаївщині.
У миску акуратно засипаємо 1 кг борошна, дрібку солі, дві столові ложки цукру, 20 гр сухих дріжджів. Усе добре перемішуємо до однорідності.
Детальніше...(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Святкова кухня (відео четверте)
Як відомо, чи не кожен населений пункт в Україні, окрім офіційної назви, має ще й неофіційну. Село Ревне, що на Кіцманщині, розташоване біля лісу, понад Прутом, тому, мабуть, і його мешканців називають печеричники. Тут печерицями вважають усі гриби, крім білих.
А рецепт приготування такої грибної страви, хоч і простий, зате дуже важливий, оскільки без печериць у Ревному святвечірнього стола не буває.
Детальніше...(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Із творчого доробку (вибране сьоме).
Василь Беженар – молодий художник, майстер народного мистецтва. Народився 1 липня 1986 року в с. Нелипівці Кельменецького району Чернівецької області. Вищу професійну освіту здобув у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Працював у Нелиповецькому навчально-виховному комплексі та в Кельменецькій художній школі, а з 2014 р. – методист з діяльності художніх шкіл методичного кабінету початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Буковинського центру культури і мистецтва. Він – активний учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок, конкурсів, фестивалів, арт-перфомансів, ярмарків, благодійних акцій та мистецьких проектів.
Детальніше...