31 серпня у Пасічнянській громаді відбувся Фестиваль мініфільмів, який став важливою подією для підтримки та розвитку молодих кіноаматорів. Захід, організований Відділом культури Пасічнянської сільської ради та Навчально-методичним центром культури і туризму Прикарпаття, мав на меті популяризувати короткометражне кіно.
Міністерство культури та стратегічних комунікацій України внесло зміни до порядку підтвердження звань «народний» та «зразковий» аматорський колектив у зв’язку з воєнним станом.
Тепер для колективів, які працюють у зоні бойових дій чи на окупованих територіях, строки підтвердження звання переносяться.
Що змінилося?
Детальніше...2 вересня Буковинський центр культури і мистецтва відвідали гості із організації «Я - Маріуполь», аби довідатися більше про поліфонію звичаїв і традиційної культури Чернівецької області.
Таємниці і тонкощі карпатського вовноткацтва, види традиційного одягу, філософія боднарства і буковинці у записах мандрівників різних часів – про це йшлося на етнографічній студії, яку провела для гостей завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Іванна Стеф'юк. Зустріч відбулася в просторі гуцульського ліжникарства та боднарства БЦКМ, де можна наочно побачити, наскільки символічною є наша традиція і скільки у ній правічної символіки, а скільки – новаторства та експерименту.
Нагадаємо, зараз у нашій установі експонується унікальна виставка маріупольських писанок «Іканича», тож запрошуємо щиро познайомитися.
Детальніше...На́чинка – ситна запечена страва, подібна на кашу, яка скільки розвивається, стільки і змінюється. Найсмачніші традиційні начинки готуються у печі. Деякі начинки готуються двічі – коли спочатку відварюються чи протушуються її опорні інгредієнти, а відтак запікається вся страва. Є начинки, які після приготування купають у свіжому молоці – для особливо ніжної текстури. А ще є начинки звичайні і «дорослі», тобто з алкоголем. Можуть мати кілька назв – начинка, начинка капронова, баба капронова, п’яна начинка, чорна баба, п’яна баба тощо. Тож коли почуєте на гостині, що всі чекали на п’яну бабу – краще слухати контекст.