Іванові Миколайчуку - 80.
Не доїжджаючи до садиби Івана Миколайчука, перед самою Чорториєю, потрібно здолати відрізок дороги, над яким з обох боків густо звисає гілля дерев, складається враження, що проїжджаєш крізь зелений тунель. І вже там приходить відчуття, що ось-ось доторкнешся до чогось прекрасного, до великого.
У самому селі, перед тим як потрапити до рідної хати Івана Миколайчука, гості проїжджають велику дерев’яну арку, а вже далі – сама садиба, у зелених травах та пахучих квітах жасмину. Уже декілька років усім тут опікується Михайло Грицюк – син старшої сестри Івана Миколайчука Фрозини.
«Для жарту представляюся – громадський директор музею, заступник директора, хранитель фондів, науковий співробітник, прибиральник, садівник», - розповідає пан Михайло працівникам Буковинського центру культури і мистецтва.
Він пам’ятає Івана Миколайчука з дитинства. Каже, що якось саме Іван влаштував для нього справжнє свято з нагоди дня народження.
Детальніше...Як смачно пахне зелень вирощена на власному городі?! Саме з приходом весни, коли городня зелень набирає соковитості, буковинські ґаздині готують зелений борщ. А якими ароматами віддають кріп, петрушка, щавель, кропива, лобода, селера, черемша, які ледь розпустили свої ніжні пагони?
У кожного з нас є улюблена страва з дитинства. У багатьох з нас це перша страва зі щавелем з кислинкою - дуже легка та весняна.
Вашій увазі пропонуємо зелений борщ, який готує Людмила Зубкова Кострижівки. У національній кухні існуть різні варіанти приготування цієї першої страви. Людмила готує його на основі м’ясного бульйону, зокрема телячих або свинячих реберець, ранніх овочів, дрібно посіченої зелені та відварних яєць.
До всіх різновидів зеленого борщу обов’язково додають сметану. То ж після зимових холодів нехай усім смакує зелений борщ, який не лише поповнить організм корисними вітамінами, а додасть бадьорості та гарного настрою.
Детальніше...Деякі страви, представлені у нашому проєкті, добре відомі буковинцям. Та є й такі, про які жодного разу не чули. Однією з таких є «Алівінка». Це своєрідні «палянички», що печуться на шпаргаті. На Сторожинеччині цю страву називають «Олівенчик». А ще, у деяких населених пунктах «Алівінкою» називають малай.
Тепер і про саму страву. Марія Паулєнку з Грушівців пам’ятає її ще з дитинства. Наразі готує вже для своїх онуків. Дрібно змелену кукурудзяну крупу заливають гарячим кисляком, або молоком. Марія Тодорівна надає перевагу кисляку. Дають крупі набухнути впродовж 30 хвилин (час залежить від крупи). До кукурудзяної маси додають овечу бринзу (буц) або солоний сир, багато свіжого кропу та пшеничного борошна. Замішують своєрідне рідке тісто та загортають у капустяний лист.
Детальніше...Учні мистецьких шкіл області постійно беруть участь у різних виставках і конкурсах. Один з найпрестижніших заходів - Всеукраїнська мистецька програма «Нові імена України», яка спочатку проводиться на обласному рівні, де визначаються кращі з кращих, яким і пропонується представити свої роботи на заключному етапі конкурсу в Українському фонді культури ім. Бориса Олійника.
У цьогорічному обласному турі взяли участь 23 учні з 12 художніх шкіл Чернівецької області. Учасники представили 135 творів у номінаціях «Образотворче мистецтво» і «Народне мистецтво».
На конкурсі представлено живопис гуашевими та акварельними фарбами, графічні твори, виконані графітним олівцем, розпис на склі та тканині (батик), витинанки, ткані гобелени. Роботи демонструють справжнє різноманіття сучасних технік образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтв, зокрема традиційне буковинське мистецтво.
Детальніше...Коли мова йде про традиційну українську кухню, то на думку відразу спадає наваристий червоний борщ, пухкі вареники, духмяний житній хліб з запашним салом та часником і, звичайно ж, голубці…
Як ця страва прижилася в Україні ніхто достеменно не знає. Дехто вважає, що вона потрапила на український стіл з Молдови, Вірменії, а може й з Туреччини. Щоправда там голубці робили з виноградного листя. Комусь ця страва відома як долма.
Та українцям ця страва припала до душі і стала національною. Кожна господиня має свій рецепт приготування. У гуцульських селах традиційно голубці начиняють кукурудзяною крупою, в центральній Україні – гречкою та шкварками. Гуцулки крутять малесенькі голубці, як мізинчиик, розділяючи капустяний лист на декілька частин.
Детальніше...