• Онлайн етнопроєкт «Буковинське Різдво»

    Упродовж 92 днів підготовлено стільки ж оригінальних матеріалів для тематичної сторінки у Фейсбук. До проєкту долучилися сотні учасників, аудиторія зацікавлених склала майже 150 тисяч користувачів

  • Підведено підсумки масштабного проєкту–конкурсу екскурсійних маршрутів «Слідами «Букової землі»

    Цикл перформативних вечорів за бестселером «Букова земля» талановитої землячки, лауреатки Шевченківської премії Марії Матіос на затишній території Центру

  • Від Різдва Христового до Йордану

    Традиційне обласне фольклорно-етнографічне свято щороку збирає численних поціновувачів народних традицій. Неповторна та яскрава феєрія буковинських обрядодійств не залишає байдужим нікого

  • Творчий світ дитинства

    По-домашньому теплим та чуттєвим було свято, яке підготували методисти Центру до Міжнародного дня захисту дітей. Аби кожна дитина не втратила світлого бажання творити

  • ХХХІІ Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі»

    Танці, пісні, розмаїття костюмів і народних традицій, глибокі історії та щира радість від спілкування із земляками-буковинцями

  • «Портрет українця»

    Збірка культурологічних нарисів письменниці, науковиці, кураторки дослідницького проєкту «Спадщина» Іванни Стеф’юк презентована у Міжнародний день дарування книг

  • Майстер-класи розпису писанок

    Для всіх охочих багато таких майстер-класів щороку проводять талановиті методисти Центру - майстри народного мистецтва Василь та Альона Беженарі

  • Мотиви буковинського краю

    Обласна виставка творчих робіт викладачів мистецьких шкіл – традиційна і репрезентує доробок педагогів-художників краю

  • На різдвяні свята янгол прилетів

    На території Центру відкрито садово-паркову скульптуру «Оберіг рідної культури». Урочистості відбулися у дні святкування 80-ти річчя нашої установи

  • «Буковинський розмай» - ювілейна сорокова виставка

    Один з наймасштабніших в Україні проєктів. Щороку юні художники мистецьких шкіл краю презентують понад 1000 творів живопису, скульптури, графіки тощо

  • Унікальний видавничий проєкт «Смаки Буковини»

    129 буковинських страв описано у гастрономічному путівнику традиційної кухні, де окрім рецептів, вміщено етнологічні нариси про 71 учасника проєкту та яскраві світлини куточків Буковини

  • Театр із присмаком кави

    За підтримки нашого Центру відбулася яскрава театральна імпреза. Дві вистави провідних народних театрів та майстер-класи відомих українських і зарубіжних митців

  • Моя земля – це сила моя

    Прем’єра першої творчої роботи з циклу фільмів, які розповідають про непрості долі репресованих жінок Буковини

Іван Миколайчук. Живий у спогадах. Про родину та рідну Чорторию.

DCV-eKQXoAA5X97Іванові Миколайчуку - 80.

Не доїжджаючи до садиби Івана Миколайчука, перед самою Чорториєю, потрібно здолати відрізок дороги, над яким з обох боків густо звисає гілля дерев, складається враження, що проїжджаєш крізь зелений тунель. І вже там приходить відчуття, що ось-ось доторкнешся до чогось прекрасного, до великого.

У самому селі, перед тим як потрапити до рідної хати Івана Миколайчука, гості проїжджають велику дерев’яну арку, а вже далі – сама садиба, у зелених травах та пахучих квітах жасмину. Уже декілька років усім тут опікується Михайло Грицюк – син старшої сестри Івана Миколайчука Фрозини.

«Для жарту представляюся – громадський директор музею, заступник директора, хранитель фондів, науковий співробітник, прибиральник, садівник», - розповідає пан Михайло працівникам Буковинського центру культури і мистецтва.

Він пам’ятає Івана Миколайчука з дитинства. Каже, що якось саме Іван влаштував для нього справжнє свято з нагоди дня народження.

Детальніше...

«Смаки Буковини» у Кострижівці

196023004 284306146366290 2141333396245633420 nЯк смачно пахне зелень вирощена на власному городі?! Саме з приходом весни, коли городня зелень набирає соковитості, буковинські ґаздині готують зелений борщ. А якими ароматами віддають кріп, петрушка, щавель, кропива, лобода, селера, черемша, які ледь розпустили свої ніжні пагони?

У кожного з нас є улюблена страва з дитинства. У багатьох з нас це перша страва зі щавелем з кислинкою - дуже легка та весняна.

Вашій увазі пропонуємо зелений борщ, який готує Людмила Зубкова Кострижівки. У національній кухні існуть різні варіанти приготування цієї першої страви. Людмила готує його на основі м’ясного бульйону, зокрема телячих або свинячих реберець, ранніх овочів, дрібно посіченої зелені та відварних яєць.

До всіх різновидів зеленого борщу обов’язково додають сметану. То ж після зимових холодів нехай усім смакує зелений борщ, який не лише поповнить організм корисними вітамінами, а додасть бадьорості та гарного настрою.

Детальніше...

«Смаки Буковини» у Грушівцях

192785640 283569213106650 194508803611491222 nДеякі страви, представлені у нашому проєкті, добре відомі буковинцям. Та є й такі, про які жодного разу не чули. Однією з таких є «Алівінка». Це своєрідні «палянички», що печуться на шпаргаті. На Сторожинеччині цю страву називають «Олівенчик». А ще, у деяких населених пунктах «Алівінкою» називають малай.

Тепер і про саму страву. Марія Паулєнку з Грушівців пам’ятає її ще з дитинства. Наразі готує вже для своїх онуків. Дрібно змелену кукурудзяну крупу заливають гарячим кисляком, або молоком. Марія Тодорівна надає перевагу кисляку. Дають крупі набухнути впродовж 30 хвилин (час залежить від крупи). До кукурудзяної маси додають овечу бринзу (буц) або солоний сир, багато свіжого кропу та пшеничного борошна. Замішують своєрідне рідке тісто та загортають у капустяний лист.

Детальніше...

«Нові імена» Буковини – 2021

1 Барис ка Яна  МПриймаченко та ii казковi звiриУчні мистецьких шкіл області постійно беруть участь у різних виставках і конкурсах. Один з найпрестижніших заходів - Всеукраїнська мистецька програма «Нові імена України», яка спочатку проводиться на обласному рівні, де визначаються кращі з кращих, яким і пропонується представити свої роботи на заключному етапі конкурсу в Українському фонді культури ім. Бориса Олійника.

У цьогорічному обласному турі взяли участь 23 учні з 12 художніх шкіл Чернівецької області. Учасники представили 135 творів у номінаціях «Образотворче мистецтво» і «Народне мистецтво».

На конкурсі представлено живопис гуашевими та акварельними фарбами, графічні твори, виконані графітним олівцем, розпис на склі та тканині (батик), витинанки, ткані гобелени. Роботи демонструють справжнє різноманіття сучасних технік образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтв, зокрема традиційне буковинське мистецтво.

Детальніше...

«Смаки Буковини» у Берегометі (Берегометська ТГ)

193632443 282082943255277 3880121544328779156 nКоли мова йде про традиційну українську кухню, то на думку відразу спадає наваристий червоний борщ, пухкі вареники, духмяний житній хліб з запашним салом та часником і, звичайно ж, голубці…

Як ця страва прижилася в Україні ніхто достеменно не знає. Дехто вважає, що вона потрапила на український стіл з Молдови, Вірменії, а може й з Туреччини. Щоправда там голубці робили з виноградного листя. Комусь ця страва відома як долма.

Та українцям ця страва припала до душі і стала національною. Кожна господиня має свій рецепт приготування. У гуцульських селах традиційно голубці начиняють кукурудзяною крупою, в центральній Україні – гречкою та шкварками. Гуцулки крутять малесенькі голубці, як мізинчиик, розділяючи капустяний лист на декілька частин.

Детальніше...

Шановні друзі

Ми раді вітати Вас Микола Шкрібляк
на сайті Буковинського
центру культури і мистецтва

Читати далі

Контакти

Обласна комунальна установа
"Буковинський центр
культури і мистецтва"
Чернівецької обласної ради
Україна: 58003,
м.Чернівці, вул.Й.Главки, 1-а.
тел/факс: (0372) 52-57-08
7426606
Сьогодні
Вчора
Тиждень
Місяць
Минулий місяць
Всі дні
1738
8411
35629
1738
337505
7426606

Ваш IP: 91.228.146.5
Час сервера: 2025-05-01 04:34:43
Счетчик joomla