Новини

Містечко майстрів у Хотині

1У рамках відзначення 400-річчя Хотинської битви на території Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» працівники Центру організували справжнє «Містечко майстрів». Усі охочі мали змогу помилуватися виробами народних умільців нашого краю та взяти участь у майстер-класах. Мета такого заходу - привернення уваги широкого загалу до традиційних та сучасних видів народного мистецтва, популяризація та відродження народних художніх промислів Буковини.

Участь у виставці взяли 12 майстрів нашого краю, які презентували понад 200 ексклюзивних робіт. Усі ці роботи – справжні витвори мистецтва, які несуть добро та красу. Майстри мали приємну нагоду продемонструвати свої нові напрацювання. Численні відвідувачі могли придбати в якості сувеніру вироби з лози, дерева, глини, бісеру, а також ткані та вишиті вироби.

19 1Чимало гостей побувало на майстер-класах з різьби по дереву, які провели заслужений майстер народної творчості України Володимир Запорожець та Микола Петруняк. Глядачі милувалися різьбленими тарелями, топірцями, скриньками, оберегами, гербами, свічниками. Галина Запорожець з Вижниці презентувала свою колекцію гобеленів.

Одарка Кучерява, голова ГО «Вишиваний Дивотвір», керівниця «Школи буковинської тайстри» разом з майстринями народного ткацтва Марією Ващук, Любов Шилюк, Оленою Ясінською підготували майстер-клас із зав’язування наміток, хусток та виготовлення буковинської торбини. Усі охочі могли сісти за справжній ткацький верстат і спробували навчитися цьому непростому ремеслу. На виставці можна було придбати й торбинки з емблемою заходу, традиційні народні ляльки-мотанки, авторські ляльки в оригінальних українських костюмах з оздобленням, бісерні прикраси, книгу Е. Кольбенгаєра «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині». Увагу численних відвідувачів привернув майстер-клас від заслуженого працівника культури України Івана Гончара з Коболчина. Знаний буковинський майстер радо демонстрував процес виготовлення гончарних виробів. Макітри, миски, глечики, горщики, – усе це можна було придбати на пам'ять про буковинський край.

5Заслужені майстри народного мистецтва України, майстрині вишивки і нанизування бісеру Дарія Стасюк та Діана Новак з Кіцманя привезли на виставку свої неповторні котильйони, силянки, чоловічі та жіночі ґердани, головні убори, традиційні народні строї. Ярослава Щербань, майстриня народної вишивки і ткацтва з Ошихлібів презентувала стилізовані буковинські жіночі сукні, блузи, чоловічі сорочки, ткані горботки, пояси, боярки.

Відомий майстер лозоплетіння Михайло Гева провів майстер-клас з виготовлення сувеніру «Ріг достатку» та продемонстрував зразки своїх робіт: кошики, вази, портрети і складні пластичні конструкції.

До «Містечка майстрів» радо завітали поважні гості – народна артистка України Ніна Матвієнко, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, голова ГО «Земляцтво буковинців у м. Києві» Валерій Цибух.