Буковинська кухня багата, ситна і м’ясна. Вважається, що жителі прикарпатської Буковини живуть довше не лише за рахунок сприятливих природніх умов, а й більш здорового харчування натуральними продуктами.
Існує багато рецептів гуцульської кухні, які збереглися й донині. Напрочуд оригінальні за рецептурою та смаковими якостями наїдки на власній кухні приготувала пані Наталія Вятковська з Вижниці. Це – запашні фаршировані ребра з начинкою і ряба квасоля (бандолі) з грибами та маринованими сливками.
Детальніше...Підвели підсумки та визначили переможців ХХХІХ обласної-виставки конкурсу творчих робіт учнів художніх шкіл та шкіл мистецтв «Буковинський розмай». Проведення виставки відбулося у незвичному онлайн-форматі із презентаціями дитячих творів на сайті Буковинського центру культури і мистецтва та на сторінці Центру у Фейсбуці. Обласна-виставка конкурс творчих робіт тривала з грудня 2020 по лютий 2021 року.
Журі конкурсу працювало дистанційно. До його складу увійшли члени Національної спілки художників України: голова журі – заслужений художник України Іван Балан, заступник голови – Анатолій Житарюк, члени журі – Святослав Вірста, Костянтин Кравчук, Олександр Гармидер.
На розгляд журі з 16 мистецьких шкіл області надійшло 1051 твір від 888 учасників. Учні представили свої твори у різних видах і техніках образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: живопис акварельними, олійними, акриловими та гуашевими фарбами, ліногравюра і гіпсографія, гратографія, малюнок графітним і кольоровими олівцями, ручкою, фломастером, тушшю, скульптура в кераміці та пластиліні, вибійка, витинанка, аплікація з паперу та тканини, гобелени, ляльки із кукурудзяного листя і тканини, писанки, батик, розпис на склі та кераміці, валяння із вовни тощо.
Детальніше...Задля пошанування видатних українців Буковинський центр культури і мистецтва упродовж багатьох років проводить обласні тематичні виставки-конкурси творчих робіт учнів художніх шкіл та образотворчих відділів шкіл мистецтв. Попередні конкурси були присвячені видатним постатям – Ользі Кобилянській, Юрію Федьковичу, Миколі Івасюку, Іванові Франку, Михайлові Івасюку, Августі Кохановській, Володимиру Івасюку.
Цьогорічна, восьма виставка, присвячена 90-річчю від дня народження канадського художника українського походження, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Миколи Бідняка. Цей захід проводиться для консолідації, розвитку історичної свідомості українського народу, зокрема молодого покоління, збереження національної пам’яті та належного відзначення і вшанування пам’ятних дат, ювілеїв українських та буковинських митців. Експозиція включає у себе 87 оригінальних учнівських робіт, присвячених життю і творчості художника, а також копій його творів.
Детальніше...Сьогодні наш допис буде про традиційну страву, яку готують на Герцаївщині. Плачинди, плацинди, плачінте – все це назва невеличких виробів з листкового, дріжджового або простого тіста. Цю страву – плачинди – найчастіше начиняють козячою бринзою, овечою бринзою, картоплею з грибами, солоним сиром, зеленню, яйцями, солодким сиром з родзинками, ягодами, гарбузом. Варіантів, як бачимо, чимало.
Рецепт за яким готує плачинди Наталя Чевка з Малої Буди Острицької сільської ради цікавий та вельми непростий, а сама Наталя, як кожна господиня, знає багато хитрощів і тонкощів буковинської кухні. Головне у цій страві – витягнути надзвичайно тонке та еластичне тісто, яке на вигляд не відрізнити від прозорої плівки. А після запікання (на цьому етапі є ще декілька хитрощів, але про це вже – у книзі) отримаємо апетитні та золотисті плачинди з безліччю тонесеньких шарів ніжного, легкого тіста.
Детальніше...Традиційна страва, яка готується на всі урочисті свята та у поминальні дні – голубці.
Кельменчанам особливо смакують «голубці від Зіневички». Так місцеві мешканці називають Марію Зіневич. Як кожна газдиня, Марія Миколаївна має свій фірмовий рецепт приготування.
ЇЇ голубці завжди соковиті, ароматні, закручені в охайні конусні форми. Кожен, хто скуштував цю смакоту, неодмінно просить додаткової порції.
Детальніше...