• Онлайн етнопроєкт «Буковинське Різдво»

    Упродовж 92 днів підготовлено стільки ж оригінальних матеріалів для тематичної сторінки у Фейсбук. До проєкту долучилися сотні учасників, аудиторія зацікавлених склала майже 150 тисяч користувачів

  • Підведено підсумки масштабного проєкту–конкурсу екскурсійних маршрутів «Слідами «Букової землі»

    Цикл перформативних вечорів за бестселером «Букова земля» талановитої землячки, лауреатки Шевченківської премії Марії Матіос на затишній території Центру

  • Від Різдва Христового до Йордану

    Традиційне обласне фольклорно-етнографічне свято щороку збирає численних поціновувачів народних традицій. Неповторна та яскрава феєрія буковинських обрядодійств не залишає байдужим нікого

  • Творчий світ дитинства

    По-домашньому теплим та чуттєвим було свято, яке підготували методисти Центру до Міжнародного дня захисту дітей. Аби кожна дитина не втратила світлого бажання творити

  • ХХХІІ Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі»

    Танці, пісні, розмаїття костюмів і народних традицій, глибокі історії та щира радість від спілкування із земляками-буковинцями

  • «Портрет українця»

    Збірка культурологічних нарисів письменниці, науковиці, кураторки дослідницького проєкту «Спадщина» Іванни Стеф’юк презентована у Міжнародний день дарування книг

  • Майстер-класи розпису писанок

    Для всіх охочих багато таких майстер-класів щороку проводять талановиті методисти Центру - майстри народного мистецтва Василь та Альона Беженарі

  • Мотиви буковинського краю

    Обласна виставка творчих робіт викладачів мистецьких шкіл – традиційна і репрезентує доробок педагогів-художників краю

  • На різдвяні свята янгол прилетів

    На території Центру відкрито садово-паркову скульптуру «Оберіг рідної культури». Урочистості відбулися у дні святкування 80-ти річчя нашої установи

  • «Буковинський розмай» - ювілейна сорокова виставка

    Один з наймасштабніших в Україні проєктів. Щороку юні художники мистецьких шкіл краю презентують понад 1000 творів живопису, скульптури, графіки тощо

  • Унікальний видавничий проєкт «Смаки Буковини»

    129 буковинських страв описано у гастрономічному путівнику традиційної кухні, де окрім рецептів, вміщено етнологічні нариси про 71 учасника проєкту та яскраві світлини куточків Буковини

  • Театр із присмаком кави

    За підтримки нашого Центру відбулася яскрава театральна імпреза. Дві вистави провідних народних театрів та майстер-класи відомих українських і зарубіжних митців

  • Моя земля – це сила моя

    Прем’єра першої творчої роботи з циклу фільмів, які розповідають про непрості долі репресованих жінок Буковини

«Смаки Буковини» у Вижниці

154070240 206667277463511 340021200322690396 oБуковинська кухня багата, ситна і м’ясна. Вважається, що жителі прикарпатської Буковини живуть довше не лише за рахунок сприятливих природніх умов, а й більш здорового харчування натуральними продуктами.

Існує багато рецептів гуцульської кухні, які збереглися й донині. Напрочуд оригінальні за рецептурою та смаковими якостями наїдки на власній кухні приготувала пані Наталія Вятковська з Вижниці. Це – запашні фаршировані ребра з начинкою і ряба квасоля (бандолі) з грибами та маринованими сливками.

Детальніше...

Підведено підсумки ХХХІХ обласної-виставки конкурсу «Буковинський розмай»

АфiшаПідвели підсумки та визначили переможців ХХХІХ обласної-виставки конкурсу творчих робіт учнів художніх шкіл та шкіл мистецтв «Буковинський розмай». Проведення виставки відбулося у незвичному онлайн-форматі із презентаціями дитячих творів на сайті Буковинського центру культури і мистецтва та на сторінці Центру у Фейсбуці. Обласна-виставка конкурс творчих робіт тривала з грудня 2020 по лютий 2021 року.

Журі конкурсу працювало дистанційно. До його складу увійшли члени Національної спілки художників України: голова журі – заслужений художник України Іван Балан, заступник голови – Анатолій Житарюк, члени журі – Святослав Вірста, Костянтин Кравчук, Олександр Гармидер.

На розгляд журі з 16 мистецьких шкіл області надійшло 1051 твір від 888 учасників. Учні представили свої твори у різних видах і техніках образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: живопис акварельними, олійними, акриловими та гуашевими фарбами, ліногравюра і гіпсографія, гратографія, малюнок графітним і кольоровими олівцями, ручкою, фломастером, тушшю, скульптура в кераміці та пластиліні, вибійка, витинанка, аплікація з паперу та тканини, гобелени, ляльки із кукурудзяного листя і тканини, писанки, батик, розпис на склі та кераміці, валяння із вовни тощо.

Детальніше...

Пам’яті канадського художника українського походження Миколи Бідняка

img-o2Задля пошанування видатних українців Буковинський центр культури і мистецтва упродовж багатьох років проводить обласні тематичні виставки-конкурси творчих робіт учнів художніх шкіл та образотворчих відділів шкіл мистецтв. Попередні конкурси були присвячені видатним постатям – Ользі Кобилянській, Юрію Федьковичу, Миколі Івасюку, Іванові Франку, Михайлові Івасюку, Августі Кохановській, Володимиру Івасюку.

Цьогорічна, восьма виставка, присвячена 90-річчю від дня народження канадського художника українського походження, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Миколи Бідняка. Цей захід проводиться для консолідації, розвитку історичної свідомості українського народу, зокрема молодого покоління, збереження національної пам’яті та належного відзначення і вшанування пам’ятних дат, ювілеїв українських та буковинських митців. Експозиція включає у себе 87 оригінальних учнівських робіт, присвячених життю і творчості художника, а також копій його творів.

Детальніше...

«Смаки Буковини» у Малій Буді

151832885 200925234704382 6844366473866240762 oСьогодні наш допис буде про традиційну страву, яку готують на Герцаївщині. Плачинди, плацинди, плачінте – все це назва невеличких виробів з листкового, дріжджового або простого тіста. Цю страву – плачинди – найчастіше начиняють козячою бринзою, овечою бринзою, картоплею з грибами, солоним сиром, зеленню, яйцями, солодким сиром з родзинками, ягодами, гарбузом. Варіантів, як бачимо, чимало.

Рецепт за яким готує плачинди Наталя Чевка з Малої Буди Острицької сільської ради цікавий та вельми непростий, а сама Наталя, як кожна господиня, знає багато хитрощів і тонкощів буковинської кухні. Головне у цій страві – витягнути надзвичайно тонке та еластичне тісто, яке на вигляд не відрізнити від прозорої плівки. А після запікання (на цьому етапі є ще декілька хитрощів, але про це вже – у книзі) отримаємо апетитні та золотисті плачинди з безліччю тонесеньких шарів ніжного, легкого тіста.

Детальніше...

«Смаки Буковини» в Кельменцях

150526438 198577298272509 2279632768374395597 oТрадиційна страва, яка готується на всі урочисті свята та у поминальні дні – голубці.

Кельменчанам особливо смакують «голубці від Зіневички». Так місцеві мешканці називають Марію Зіневич. Як кожна газдиня, Марія Миколаївна має свій фірмовий рецепт приготування.

ЇЇ голубці завжди соковиті, ароматні, закручені в охайні конусні форми. Кожен, хто скуштував цю смакоту, неодмінно просить додаткової порції.

Детальніше...

Шановні друзі

Ми раді вітати Вас Микола Шкрібляк
на сайті Буковинського
центру культури і мистецтва

Читати далі

Контакти

Обласна комунальна установа
"Буковинський центр
культури і мистецтва"
Чернівецької обласної ради
Україна: 58003,
м.Чернівці, вул.Й.Главки, 1-а.
тел/факс: (0372) 52-57-08
7434127
Сьогодні
Вчора
Тиждень
Місяць
Минулий місяць
Всі дні
247
9012
43150
9259
337505
7434127

Ваш IP: 51.8.102.135
Час сервера: 2025-05-02 00:51:09
Счетчик joomla