• Онлайн етнопроєкт «Буковинське Різдво»

    Упродовж 92 днів підготовлено стільки ж оригінальних матеріалів для тематичної сторінки у Фейсбук. До проєкту долучилися сотні учасників, аудиторія зацікавлених склала майже 150 тисяч користувачів

  • Підведено підсумки масштабного проєкту–конкурсу екскурсійних маршрутів «Слідами «Букової землі»

    Цикл перформативних вечорів за бестселером «Букова земля» талановитої землячки, лауреатки Шевченківської премії Марії Матіос на затишній території Центру

  • Від Різдва Христового до Йордану

    Традиційне обласне фольклорно-етнографічне свято щороку збирає численних поціновувачів народних традицій. Неповторна та яскрава феєрія буковинських обрядодійств не залишає байдужим нікого

  • Творчий світ дитинства

    По-домашньому теплим та чуттєвим було свято, яке підготували методисти Центру до Міжнародного дня захисту дітей. Аби кожна дитина не втратила світлого бажання творити

  • ХХХІІ Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі»

    Танці, пісні, розмаїття костюмів і народних традицій, глибокі історії та щира радість від спілкування із земляками-буковинцями

  • «Портрет українця»

    Збірка культурологічних нарисів письменниці, науковиці, кураторки дослідницького проєкту «Спадщина» Іванни Стеф’юк презентована у Міжнародний день дарування книг

  • Майстер-класи розпису писанок

    Для всіх охочих багато таких майстер-класів щороку проводять талановиті методисти Центру - майстри народного мистецтва Василь та Альона Беженарі

  • Мотиви буковинського краю

    Обласна виставка творчих робіт викладачів мистецьких шкіл – традиційна і репрезентує доробок педагогів-художників краю

  • На різдвяні свята янгол прилетів

    На території Центру відкрито садово-паркову скульптуру «Оберіг рідної культури». Урочистості відбулися у дні святкування 80-ти річчя нашої установи

  • «Буковинський розмай» - ювілейна сорокова виставка

    Один з наймасштабніших в Україні проєктів. Щороку юні художники мистецьких шкіл краю презентують понад 1000 творів живопису, скульптури, графіки тощо

  • Унікальний видавничий проєкт «Смаки Буковини»

    129 буковинських страв описано у гастрономічному путівнику традиційної кухні, де окрім рецептів, вміщено етнологічні нариси про 71 учасника проєкту та яскраві світлини куточків Буковини

  • Театр із присмаком кави

    За підтримки нашого Центру відбулася яскрава театральна імпреза. Дві вистави провідних народних театрів та майстер-класи відомих українських і зарубіжних митців

  • Моя земля – це сила моя

    Прем’єра першої творчої роботи з циклу фільмів, які розповідають про непрості долі репресованих жінок Буковини

XXX обласний конкурс «Хвилююче слово Пророка»

vinor sheveНедаремно так сталося, що конкурс присвячений генію українського народу Тарасу Григоровичу Шевченко, з’явився у багатій палітрі культурно-мистецьких заходів Центру саме в рік здобуття Незалежності.

На відміну від багатьох інших талановитих українських письменників Шевченка не забороняли, не викреслювали його ім’я з підручників та врешті-решт з пам’яті людської. Навпаки з творчості Шевченка намагалися зробити певний культ, культ безумовно вигідний тодішній владі. Яких тільки ярликів на нього не навішували, яких нісенітниць не розповідали. Слава Богу, це вже у минулому. Нарешті ми можемо побути з Шевченком на самоті, не озираючись, не зважаючи на чужі ідеологеми, вільно насолоджуватися кожним Його словом.

Конкурс читців-декламаторів «Хвилююче слово Пророка» - це не тільки певне змагання у художньому читанні, це, перш за все, унікальна можливість зануритися у красу шевченківського художнього світу, такого унікального і, водночас, такого народного. А ще для багатьох учасників цей конкурс став першим поштовхом для самореалізації на мистецькій ниві.

Детальніше...

Мова як енергетичний рівень культури: розмова з сучасними письменниками Буковини

img-6Березнева пора має виразний літературний код – Міжнародний день письменника (3 березня), відтак – Шевченківські дні, які стартують з 9 березня, згодом – Всесвітній день поезії (21 березня). Журналістка «Суспільного» Інна КУБАЙ у програмі «3 СТУДІЯ» поспілкувалася з сучасними письменниками Буковини – Інгою КЕЙВАН, Максимом ДУПЕШКОМ та Іванною СТЕФʼЮК.

«Дозволила собі таку сміливість – урівняти в правах діалект і літературну мову у своїх творах, - розповідає Іванна Стефʼюк. – Я вважаю діалект магматичним ядром мови, живильним коренем, а тому переконана, що він потребує харизматичного, вдумливого і шляхетного представлення у мистецтві. Діалект – це не просто «хатній варіант» літературної, це далеко не так».

Детальніше...

«Смаки буковини» у Бурдюзі

156616570 212902686839970 3596621392805419129 oЖиве у Бурдюзі цікава жінка-господиня ˗ Інна Василівна Присяжнюк, яка має у своєму кулінарному записничку чимало оригінальних і, в той же час, простих рецептів. Значне місце у ній займає солодка здоба та, як кажуть в народі ˗ праники (різні види печива). ˗ своїм смаком повертає дорослого в дитинство. Печиву можна надати будь-яку форму. Панні Інна часом імпровізує, створюючи вироби у формі пальчиків, розочок, квіточок або ж традиційних рогаликів. А як вдало доповнює смак солодких пудринців трояндове, гарбузове та сливове варення!!! Скуштувавши таке печиво, неодмінно захочеться і самому приготувати цю смакоту.

Детальніше...

Світла пам’ять Сільвії Даскалюк

20210301 095449Перестало битися серце директорки будинку культури села Ропча Сторожинецької ТГ, незмінного керівника аматорського фольклорного колективу «Традиції» Сільвії Даскалюк.

За роки своєї творчої діяльності цей колектив під керівництвом Сільвії Іллівни був постійним учасником обласних, регіональних, районних фестивалів, оглядів, конкурсів. Сама пані Сільвія була відомою виконавицею румунських народних пісень.

Працівники Буковинського центру культури і мистецтв висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Сільвії Даскалюк. Хай земля їй буде пухом!

«Смаки Буковини» у Южинці

155118969 208629140600658 4222066039593677238 o«Якби риба в ставку не водилась…». Так починається одна з українських народних пісень, яку у Южинці Ставчанської сільської ради заспівали три чепурненькі жіночки під час приготування місцевих страв, основним інгредієнтом була риба, а саме короп.

Анна Степанівна Зварич, Марія Василівна Боднар та Ганна Іллівна Візнюк ділилися кулінарними секретами, щодо приготування різноманітних страв з риби, а це рибна юшка, голови коропа з запашною саламахою та тушкована риба з овочами в сметані по-южинецьки. Ці страви смакуватимуть як найвибагливішому гурману, так і тим – хто любить смачно поїсти.

Детальніше...

Шановні друзі

Ми раді вітати Вас Микола Шкрібляк
на сайті Буковинського
центру культури і мистецтва

Читати далі

Контакти

Обласна комунальна установа
"Буковинський центр
культури і мистецтва"
Чернівецької обласної ради
Україна: 58003,
м.Чернівці, вул.Й.Главки, 1-а.
тел/факс: (0372) 52-57-08
7434721
Сьогодні
Вчора
Тиждень
Місяць
Минулий місяць
Всі дні
841
9012
43744
9853
337505
7434721

Ваш IP: 3.15.179.145
Час сервера: 2025-05-02 02:52:06
Счетчик joomla