Новини

Представниця мистецької династії презентувала свій творчий доробок

DSC 8898Як добре, що на Буковині не зникають творчі династії. І як добре те, що діти не словом, а ділом вшановують своїх батьків. Яскравим свідченням цього стала чергова імпреза у виставковій залі Буковинського центру культури і мистецтва. Нашу локацію для презентації своїх витворів обрала знана майстриня художнього ткацтва, художниця, асистентка кафедри архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Ю. Федьковича, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреатка обласної премії ім. Г. Гараса Людмила Сідор. «Насліддя», - саме так називається персональна виставка робіт, на якій чернівчани та гості міста можуть помилуватися рушниками, гобеленами, настільниками, залавниками, килимами, запасками, декоративними подушками, виконаними у різних техніках художнього ткацтва.

DSC 8799

На вернісаж завітали численні гості – відомі майстри нашого краю, колеги Людмили Сідор та студенти, які роблять перші кроки на мистецькій ниві. Відкрив захід очільник Центру, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк. Микола Миколайович підкреслив, що майстриня використовує техніки ткацтва, які притаманні різним куточкам нашої держави. Напередодні відкриття виставки українці відзначали нове свято – День єднання, тож дуже символічно, що поєднання цих технік знайшло логічне відображення в чудових роботах нашої буковинської майстрині.

З черговою творчою перемогою мисткиню привітала головний спеціаліст управління культури Чернівецької ОДА Людмила Гаврилюк.

Заслужений майстер народної творчості України, заступник голови Буковинського осередку НСМНМУ Дмитро Курик, завідувач кафедри архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Ю. Федьковича привітавши свою колегу, говорив про проблеми у сучасній мистецькій освіті області. На жаль, мистецтво художнього ткацтва на Буковині поступово зникає. Тому справжнім надзавданням усіх дотичних до виховання молодої генерації майстрів має стати відродження цього народного художнього ремесла.

DSC 8831Заслужена майстриня народної творчості України Мирослава Жаворонкова зробила своєрідний екскурс в історію кафедри декоративно-прикладного мистецтва головного вишу Чернівців та підкреслила, що Людмила Сідор стояла біля витоків її створення. До щирих привітань колеги долучився і майстер художник, асистент кафедри Олександр Толошняк. Слід додати, що діти Людмили Валеріївни та Мирослави Іллівни теж залюблені у мистецтво та незабаром стануть студентами цієї кафедри.

Відомий майстер ювелірної справи Костянтин Кравчук наголосив:

-         Родина Людмила Сідор – родина справжніх митців. І висловив сподівання, що народне ткацтво на теренах буковинського краю все ж не зникне.

Але яке справжнє свято без пісні? Музичні дарунки для майстрині та усіх присутніх підготувала кандидатка педагогічних наук, асистентка кафедри декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Ю. Федькович Наталя Гадеж.

Насамкінець Людмила Сідор щиро дякувала усім організаторам імпрези у Чернівцях. Вона підкреслила, що ця виставка – ще один пошанівок батькам (теж відомим майстрам нашого краю), які навчили любити і цінувати справжнє мистецтво. А працівники Центру горді з того, що внесли свій посильний вклад у справу збереження і відродження народних художніх промислів. Усіх небайдужих чекаємо у нашій виставковій залі. Експозиція діятиме до 20 березня 2022 року.