Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Вони могли бути пісними чи скоромними — залежно від християнського календаря.
Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу.
Для нашого проєкту Любов Стаднійчук з Грушівців приготувала тоненькі апетитні варенички з картоплею та бринзою, ніжним домашнім сиром і соковитою вишнею.
Детальніше...Через усю Україну - з південного заходу до північного сходу - треба полинути з Буковини до наших друзів на Сумщину. Наче й не близько та й часи нині не для поїздок, але коли було б бажання, то професійний підхід у будь-якій справі допоможе.
І сьогодні у нас неабияка радість: усіх учасників етнопроєкту "Буковинське Різдво" привітали мистецькі колективи мальовничої Сумщини. Та ще й які! Кращі, які є гордістю цього талановитого краю.
Детальніше...На традиційну бессарабську вечерю, яку вміло приготувала Валентина Георгіївні Коник з села Іванівці, що на Кельменеччині, завітала команда проєкту «Смаки Буковини».
Сонячна мамалига, справно колочена квасоля з смаженою цибулею та часником, золотисті шкваркочки, духмяні квашені огірочки, які щойно внесли з льоху – все це таке буковинське…
Висловлюємо подяку працівникам культури громади та старості села Іванівці Віктору Саракуці за сприяння в організації експедиції.
Детальніше...До нашого онлайн етнопроєкту "Буковинське Різдво" надійшло величне, багатобарвне народними талантами віншування від сусідів з Івано-Франківщини.
Ми щиро вдячні колегам з Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття за підготовлений мистецький дарунок і щирі віншування для учасників проєкту з Буковини, всієї України та й світу.
Наше Буковинське Коло Коляди розширюється. Іще гучніше звучить воно у ці дні, напередодні свята Стрітення Господнього, коли в народі ще радісно промовляють: "Христос народився!" і відповідають: "Славімо Його!"
Заколядуємо ще раз! Разом! Над усім світом! Прославляючи народження Спасителя.
Детальніше...Проєкт «Смаки Буковини» продовжує подорож мальовничими куточками нашого краю. Цього разу творча група проєкту завітала до господи подружжя Валентини Миколаївни Кордулян та Віктора Миколайовича Мельника, що проживають в селі Росошани Кельменецької селищної ради Дністровського району.
Ґазди приготувала традиційну «капронову бабу». Це святкова страва, яку готували на весілля, хрестини, храм, Великдень, і завжди - на поминальний обід. У народі ще має назву «Чорна баба».
Висловлюємо подяку працівникам культури громади за сприяння в організації експедиції.
Детальніше...