Традиції сватання на Буковині: деяка специфіка

20885990Чому сватичі «шукають куницю», що було прийнято давати у віно, а також для чого потрібне придане – ось про це черговий випуск радіопроекту «Червона книга Буковини». Автори проекту – «Суспільне: Буковина» та дослідницький проект «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва.

Даний проект має на меті показати рідкісні артефакти етнографії нашого краю. І оскільки весілля, шлюб – один з важливих етапів у житті людини, ми вирішили детальніше розповісти про дошлюбну, власне шлюбну та сімейну обрядовість Буковини.

Детальніше...

Трохи про традиції залицяння

zalycianniaЯкий він – «шоколадно-букетний» період наших предків, та і чи був він узгалі? Так, дуже часто за молодят питання вибору пари вирішували батьки, але це аж ніяк не виключає дошлюбних подарунків, залицянь і приємного спілкування молодих людей.

Детальніше про дошлюбні традиції буковинців – у новому випуску радіопроекту «Червона книга Буковини», в якому кураторка етнографічного проекту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва, науковиця та письменниця Іванна Стеф’юк та журналістка Аліна Хрищук обговорюють найколоритніші аспекти обрядовості Буковини.

Детальніше...

«Вінок, що рухається»: найцікавіше про відомий буковинський традиційний вінок

vinokБуковинський обрядовий вінок з ковилою – ще 100 років тому це був найпоширеніший урочистий буковинський вінок, поширений у понад 40 селах Чернівецької області. Як зазначає Галина Стельмащук, вінок з ковилою – це етномаркер суто Буковини. Найближчі родичі нашого вінка з ковилою (вінка з травою, код, кодини) – це святкові вінки Софійського повіту Болгарії.

Станом на сьогодні буковинський обрядовий вінок з ковилою внесено до обласного Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Детальніше...

Коли у нас свято предків

yq1tepk7akyЧи не найпоширеніша "баталія" цієї пори - святкувати чи не святкувати чужоземне свято Halloween. Звісно, що тематичний день з костюмами мумій, різьблених гарбузів і кривавих медсестер - це не церковне свято українців, і тут суперечок і не мало би виникати. У США, Канаді, Англії цей день відзначається особливо гучно, він є традиційним. І означає він «All Hallows Even» — «Вечір усіх святих». "В нас такого немає", - можна почути категоричне судження. Але чи так це? Свята предків у нас є, і не одне, як і свято, коли страшне потойбіччя на одну ніч спускається на землю.

Детальніше...

Навіщо буковинці кричать на борщ?

завантаженняЯкщо хочете знайти найвдячнішу тему для кулінарних суперечок – запитайте, як правильно готувати борщ. Здавалося би, буденна перша страва, а виявляється – ціла традиція. З вушками, з карасями, червоною смородиною, боханцями, з салом та часником - це все різновиди борщової атрибутики: як і з чим їсти український борщ. «Борщ без мʼяса – то водиця, бо без мʼяса не годиться», - так опоетизований один кулінарний припис. Інший же дозволяє додавати гриби і радить вживати борщ з річковою смаженою рибою та грибами, а ще в нашій традиції знайдеться з десяток повністю пісних борщів. То який з них – правильний? Ну звичайно – всі, головне точно дотримуватися традиційного рецепту, який ви дізналися.

Детальніше...