Новини

Відзначено переможців «Буковинського розмаю»

         1 1Цьогорічна 42 обласна виставка - конкурс «Буковинський розмай» добігла кінця. Сьогодні в Центрі культури «Вернісаж» у Чернівцях нагородили переможців та кращих учасників виставки-конкурсу.

Тут було презентовано 1200 робіт від 750 юних авторів. Впродовж десяти днів, з часу відкриття, гості «Вернісажу» насолоджувалися переглядом неймовірних робіт, виконаних учнями мистецьких шкіл під керівництвом їхніх викладачів.

Юлія Грицку - Андрієш, заступниця начальника Чернівецької ОВА щиро привітала юних переможців та з приємністю нагородила їх дипломами і цінними подарунками. Приємно було бачити незгасаючі посмішки, як переможців, так і їхніх викладачів, адже це спільна творча праця, яка заслужено і гідно винагороджена.

А кращих учасників виставки, які цього разу не стали переможцями, відзначено подяками Буковинського центру культури і мистецтва.

Провів захід куратор виставки, методист Буковинського центру культури і мистецтва Василь Беженар, який наголосив, що кожен «Буковинський розмай» є особливою та унікальною подією, адже роботи учасників щоразу вражають усе більше.

Виїзне заняття про хлібну культуру українців: до витоків нашої етноментальності

         1 1Уже доброю традицією є цикл науково-просвітницьких лекцій на теми нематеріальної культурної спадщини Буковини, які розроблені спеціально для Професійно-технічного училища №8 Цього разу лекторка – завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатка філологічних наук Іванна Стеф’юк розповіла усім зацікавленим про буковинську обрядову випічку, «хлібні коди» історії українства та розвіяла деякі стереотипи стосовно того, яка паска «правильна». Основний акцент розмови був присвячений унікальному на сьогодні дослідницькому проєкту «Смаки Буковини» (керівник – очільник нашої установи Микола Шкрібляк). Відвідувачі у режимі презентації змогли побачити деякі «кулінарні несподіванки», які, однозначно, вартує ще і скуштувати і навчитися готувати. Слухачами заняття стали педагогічні працівники Професійно-технічного училища №8.

На занятті, присвяченому хлібній культурі, йшлося про обрядову випічку Буковини (колачі, кукуци, жевна, парастас, паска, облатки, маца), так і про хліб щоденний - той, що ми споживаємо як їжу.

Переможці 42 обласної виставки «Буковинський розмай»

              1 21Підвели підсумки та визначили переможців.

Журі 42-ї обласної виставки-конкурсу творчих робіт учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв «Буковинський розмай» визначили переможців. Працювало журі в залі Центру культури «Вернісаж», де й розміщено експозицію виставки-конкурсу. До його складу увійшли члени Національної спілки художників України: голова журі – Костянтин Кравчук, заступник голови – Юрій Твердохліб, секретар – Василь Беженар, члени журі - Лариса Курущак, Сергій Колісник, Анатолій Піонтковський, Юрій Рабушин, Любов Шилюк.

 В експозиції учні представили академічний рисунок, графіку, живопис, композицію, рекламний плакат, скульптуру, твори декоративно-ужиткового мистецтва, роботи виконані на пленері, портрети, твори на національно-патріотичну тематику, власні креативні пошуки.

Цьогорічні твори вражали своєю яскравістю та різноманіттям, демонструючи високий рівень знань і вмінь учнів художніх шкіл та шкіл мистецтв. Цей рік, як і попередній, виявився нелегким, як для викладачів, так і для учнів. Частину творів діти виконували дистанційно, консультуючись з своїми керівниками онлайн. Численні тривоги не зупиняли юних митців й далі працювати та вдосконалюватись, щоб у результаті презентувати свої роботи на масштабній щорічній виставці – конкурсі «Буковинський розмай».

 

Тож вітаємо цьогорічних переможців:

Відбувся семінар щодо охорони і збереження культурної спадщини

1 1Цими днями реалізувався спільний методичний проєкт Чернівецького регіонального центру підвищення кваліфікації та Буковинського центру культури і мистецтва – семінар для державних службовців апарату, структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад та обласної ради під назвою «Охорона і збереження об’єктів культурної спадщини». Запрошеними лекторами семінару стали Микола Шкрібляк – етнолог, заслужений діяч мистецтв України, директор Буковинського центру культури і мистецтва та Іванна Стеф’юк - кандидатка філологічних наук, докторка філософії у галузі філології, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва. 

Які є нормативні документи щодо врегулювання політики з охорони нематеріальної культурної спадщини, за яким принципом формуються місцевий та обласний переліки, а відтак національний та Репрезентативний список ЮНЕСКО – про ці та багато інших засадничих понять розповів Микола Шкрібляк упродовж лекцій на теми: «Сутнісні засади поняття «нематеріальна культурна спадщина»», «Народна кухня Буковини крізь призму збереження і популяризації традиційної культури».

"Ольга Кобилянська: знайома та незнайома" очима новоствореної громадської організації

         1 1Ціла плеяда ювілейних заходів відбувається на пошану нашої видатної землячки Ольги Кобилянської з нагоди 160-літнього ювілею письменниці. І здавалося би – практично неможливо сказати нове слово, досліджуючи класиків чи інтерпретуючи їхню творчість. Проте, як показує досвід, кожна імпреза – особлива і має власні характер та обличчя. Одна з таких зустрічей, котра вдало поєднала мистецьку, наукову та рецептивну складові, відбулася днями у Центрі культури «Вернісаж» - захід під символічною назвою «Ольга Кобилянська: знайома та незнайома» провела новостворена громадська організація «Чернівці і чернівчани. Крізь призму часу». Очільник вищезгаданої організації і автор ідеї заходу – професор Національної академії управління (м.Київ), член Національної спілки журналістів України, чернівчанин Юрій Корнєв.