Головний підсумок експедиційно-видавничого проєкту "Смаки Буковини"- гастрономічний путівник традиційної кухні. Ця книга побачила світ навесні 2022 року. Видання дивовижним збігом обставин було врятоване від обстрілів на Харківській книжковій фабриці. Уже повністю надруковані аркуші книги, обкладинку й суперобкладинку видавництву "Книги -ХХІ" вдалося вивезти 23 березня, за день до обстрілів, на інше підприємство для завершення робіт.
Насправді наша культурна спадщина (у книзі ̶ розповіді про 70 кухарів, 129 рецептів із усіх куточків Чернівецької області), мабуть, рятувала сама себе, бо в ній прадавні знання й уміння носіїв народної культури, які передавалися від покоління до покоління.
Тому особливо цінно і навіть знаково, що в час нинішньої війни з російським агресором проєкт продовжує жити, має чимало своїх шанувальників і найважливіше тих, які нашу народну кухню не тільки популяризують, а й навчають її таємницям, залучають до цього всіх охочих, насамперед молодь.
Ми вже неодноразово писали про те, як "Смаки Буковини" стали частиною культурно-мистецьких подій у Берегометській, Вижницькій, Кельменецькій та інших громадах, стали частиною відомого проєкту "Мандротерапія" для воїнів ЗСУ, ветеранів та їхніх сімей.
Але цього разу "Смаки Буковини" мали своє надзвичайно пам'ятне й колоритне продовження.
На базі відпочинку "Заманушка" у мальовничому куточку села Багна Вижницької громади учасниця трьох важливих проєктів Буковинського центру культури і мистецтва Наталія В'ятковська запросила наших захисників, які перебувають на лікуванні в Чернівцях, на «Майстер-Шеф» за "Смаками Буковини".
Ось тут уже... все, що відбувалося, варто було бачити.
Бо завдання для наших воїнів, як виявилося, було не стільки складне, як творче. Три команди по п'ять учасників готували український борщ.
Буквально з перших секунд (!) наші мужні воїни оперативно розділилися на команди, обрали капітана, миттєво розділили завдання і взялися за роботу.
Усе, що довелося бачити до цього на різних кулінарних змаганнях, було зовсім не схоже на дійство в "Заманушці" - кожен крок, рух, погляд, кожне сказане слово - чіткі, розмірені, злагоджені і головне - з дивовижним позитивом та взаємопідтримкою.
Хоча треба зауважити, що деякі воїни познайомилися тільки в автобусі по дорозі на Вижниччину.
Далі вже - про сам процес приготування трьох різних борщів. А так врешті й вийшло, що всі три страви відрізнялися, треба було б описувати три окремі кулінарні історії. Наші команди тишком, без зайвої метушні й показних ознак відомих шоу, визначилися так, що в результаті членів доброзичливого журі здивували не на жарт. Найперше - презентаціями: лаконічними й доречними, з неабияким естетичним cмаком. Друге - назвами - був тут борщ і буковинський, і сумський, і гуцульський. І повірте, ці назви не формально надані. Капітан однієї з команд Павло проживає в Садгорі, а батьківщина іншого - Сумщина, у третього, Валерія, дружина - гуцулка з Верховини, сам же народився недалеко від Івано-Франківська.
Про смаки зазвичай не сперечаються, однак тут би й не вийшло, бо усі були здивовані тонкими нюансами, які під час приготування наші кухарі - воїни заклади в свої страви. Це й відрізнило три чудові борщі й засвідчило, що нашою улюбленою національною стравою можемо ми подивувати навіть самих себе.
Такі українці - незламні, творчі, маємо міцну пам'ять про своє коріння і рідну культуру. У кого ще сумніви - перегляньте уважно світлини із "Заманушки" - їх чимало, але вони варті того, бо за мирною справою на обличчях наших воїнів стільки світла, тепла, мужності й краси.
Хто переміг? Ну, ви зрозуміли вже: Україна! Й усі ми, хто цінує нашу державу і її культуру, хто з гідною пошаною і вдячністю ставиться до тих, хто нас і наше захищав і захищає.
А потім за щедрим столом гості мали змогу посмакувати стравами буковинської кухні від господині закладу Наталії В'ятковської та її чоловіка Валерія, який в цей день святкував свій день народження, в також від учасниць проєкту "Смаки Буковини" Ольги Іпатій із Берегомета та Марії Колотило з Коритного, які були й членами журі конкурсу.
Звісно, це був день, насамперед, нашого приємного спілкування та знайомства. Зі світлими думками впевненої віри про перемогу і мир, які нас об'єднують.
А ще нас зараз має об'єднувати чуйне і людяне ставлення один до одного. Ми маємо винятково своїми вчинками доносити світові та, на жаль, і багатьом співвітчизникам, що є головними цінностями новітньої історичної доби України.
То ж приємно, що і цей захід навколо "Смаків Буковини" об'єднав людей, які робили і роблять добрі справи для наших захисників: Альона Атаманюк - ГО "Сталь ", Тетяна Бельмега, Сергій Колотило - Вижницька міська рада, Михайло Андрюк, Олена Чепух - Вижницька районна рада, Ольга Аннич - Вижницька районне товариство репресованих та політв'язнів.
На завершення зустрічі із захисниками Наталія В'ятковська висловила думку багатьох:
- Це так важливо, що нам вдалося хоч на декілька годин відірвати наших воїнів від тих постійних думок і тривог, емоційних переживань, які тримають їх у тому пеклі війни, де ще недавно вони були. Тому тут хоч на мить усміхнені обличчя наших воїнів - велика радість.
Микола ШКРІБЛЯК,
керівник видавничого проєкту "Смаки Буковини",
директор Буковинського центру культури і мистецтва
Ми не могли пропустити нагоди не познайомити усіх зацікавлених як саме готували і презентували усі три борщі наші захисники. Дивіться ці чудові й атмосферні фото, які зробив Анатолій Никифоряк. Продовження фоторепортажу з події – у нашому матеріалі.