(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Святкова кухня (відео шосте)
Цю страву до пісного посту нам люб’язно запропонувала гарна господиня із Хотина Валентина ШВАБЮК.
У неї технологія та складові приготування картопляних зразів мають свої цікаві особливості. Тож, для приготування нам потрібно підготувати:
6 - 8 картоплин; 3-4 столові ложки борошна; розпушувач харчовий; 300 гр грибів; капуста – один невеликий качан; 2 морквини; 2 середні цибулини; 1 чайна ложка сухого часнику; 1 лавровий листок; 1 чайна ложка чорного меленого перцю; 1 чайна ложка паприки; 2 чайні ложки солі (або за смаком); 4-5 столові ложки рафінованої олії.
(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Святкова кухня (відео п’яте)
Сьогодні ми пропонуємо приготувати традиційну смачну молдовську випічку - плачинди, які в народі називають ще «poale-n brau».
І зробимо це спільно з господинею Наталією ЧЕВКОЮ та її донькою Чезарою з села Мала Буда, що на Герцаївщині.
У миску акуратно засипаємо 1 кг борошна, дрібку солі, дві столові ложки цукру, 20 гр сухих дріжджів. Усе добре перемішуємо до однорідності.
(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Святкова кухня (відео четверте)
Як відомо, чи не кожен населений пункт в Україні, окрім офіційної назви, має ще й неофіційну. Село Ревне, що на Кіцманщині, розташоване біля лісу, понад Прутом, тому, мабуть, і його мешканців називають печеричники. Тут печерицями вважають усі гриби, крім білих.
А рецепт приготування такої грибної страви, хоч і простий, зате дуже важливий, оскільки без печериць у Ревному святвечірнього стола не буває.
(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Із творчого доробку (вибране сьоме).
Василь Беженар – молодий художник, майстер народного мистецтва. Народився 1 липня 1986 року в с. Нелипівці Кельменецького району Чернівецької області. Вищу професійну освіту здобув у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Працював у Нелиповецькому навчально-виховному комплексі та в Кельменецькій художній школі, а з 2014 р. – методист з діяльності художніх шкіл методичного кабінету початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Буковинського центру культури і мистецтва. Він – активний учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок, конкурсів, фестивалів, арт-перфомансів, ярмарків, благодійних акцій та мистецьких проектів.
(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)
Народні прикраси, іграшки (відео сьоме)
Направду таке не часто побачиш: бісерні прикраси на ялинці - нанизані, виткані на спеціальних верстатиках чи вишиті. Але в останні десятиліття майстрині вишиття бісером та нанизування прикрас із цього делікатного матеріалу вдало впровадили й таку модну тенденцію. Що ж, це - делікатно, оригінально, без сумніву, креативно.
Можна виготовити та вишити з полотна будь-яку об'ємну форму: янголи, зірочки, сонечка, подушечки, звірята, птахи, будиночки... А можна й, нанизуючи бісер, створити цікаву прикрасу: що тільки вигадає ваша уява і творча фантазія. Доповненням до бісеру стануть інші матеріали - бусинки, коралики, блискітки, китиці з вовняних, бавовняних чи люрексових ниток.