Новини

Мова як енергетичний рівень культури: розмова з сучасними письменниками Буковини

img-6Березнева пора має виразний літературний код – Міжнародний день письменника (3 березня), відтак – Шевченківські дні, які стартують з 9 березня, згодом – Всесвітній день поезії (21 березня). Журналістка «Суспільного» Інна КУБАЙ у програмі «3 СТУДІЯ» поспілкувалася з сучасними письменниками Буковини – Інгою КЕЙВАН, Максимом ДУПЕШКОМ та Іванною СТЕФʼЮК.

«Дозволила собі таку сміливість – урівняти в правах діалект і літературну мову у своїх творах, - розповідає Іванна Стефʼюк. – Я вважаю діалект магматичним ядром мови, живильним коренем, а тому переконана, що він потребує харизматичного, вдумливого і шляхетного представлення у мистецтві. Діалект – це не просто «хатній варіант» літературної, це далеко не так».

«Смаки буковини» у Бурдюзі

156616570 212902686839970 3596621392805419129 oЖиве у Бурдюзі цікава жінка-господиня ˗ Інна Василівна Присяжнюк, яка має у своєму кулінарному записничку чимало оригінальних і, в той же час, простих рецептів. Значне місце у ній займає солодка здоба та, як кажуть в народі ˗ праники (різні види печива). ˗ своїм смаком повертає дорослого в дитинство. Печиву можна надати будь-яку форму. Панні Інна часом імпровізує, створюючи вироби у формі пальчиків, розочок, квіточок або ж традиційних рогаликів. А як вдало доповнює смак солодких пудринців трояндове, гарбузове та сливове варення!!! Скуштувавши таке печиво, неодмінно захочеться і самому приготувати цю смакоту.

Світла пам’ять Сільвії Даскалюк

20210301 095449Перестало битися серце директорки будинку культури села Ропча Сторожинецької ТГ, незмінного керівника аматорського фольклорного колективу «Традиції» Сільвії Даскалюк.

За роки своєї творчої діяльності цей колектив під керівництвом Сільвії Іллівни був постійним учасником обласних, регіональних, районних фестивалів, оглядів, конкурсів. Сама пані Сільвія була відомою виконавицею румунських народних пісень.

Працівники Буковинського центру культури і мистецтв висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Сільвії Даскалюк. Хай земля їй буде пухом!

«Смаки Буковини» у Южинці

155118969 208629140600658 4222066039593677238 o«Якби риба в ставку не водилась…». Так починається одна з українських народних пісень, яку у Южинці Ставчанської сільської ради заспівали три чепурненькі жіночки під час приготування місцевих страв, основним інгредієнтом була риба, а саме короп.

Анна Степанівна Зварич, Марія Василівна Боднар та Ганна Іллівна Візнюк ділилися кулінарними секретами, щодо приготування різноманітних страв з риби, а це рибна юшка, голови коропа з запашною саламахою та тушкована риба з овочами в сметані по-южинецьки. Ці страви смакуватимуть як найвибагливішому гурману, так і тим – хто любить смачно поїсти.

«Смаки Буковини» у Вижниці

154070240 206667277463511 340021200322690396 oБуковинська кухня багата, ситна і м’ясна. Вважається, що жителі прикарпатської Буковини живуть довше не лише за рахунок сприятливих природніх умов, а й більш здорового харчування натуральними продуктами.

Існує багато рецептів гуцульської кухні, які збереглися й донині. Напрочуд оригінальні за рецептурою та смаковими якостями наїдки на власній кухні приготувала пані Наталія Вятковська з Вижниці. Це – запашні фаршировані ребра з начинкою і ряба квасоля (бандолі) з грибами та маринованими сливками.