Новини

Віват Вірі Китайгородській!

262931001 3119665024944399 2333645080524449541 nУ цю світлу грудневу днину, коли Божий світ завмер у передчутті Різдва і первозданно чистого снігу, свій пишний ювілей відзначає Віра Китайгородська – письменниця, журналістка, заслужений працівник культури України, очільниця Чернівецької обласної організації ВУТ "Просвіта", громадсько-культурна діячка і правдива берегиня традиційної культури.

До народного мистецтва (а особливо – вишивки та ткацтва) душа мисткині потягнулася ще в дитячому віці. А не могло бути інакше: її мати – Вікторія Китайгородська, знана в усій Україні ткаля, у душі якої – «океан квітів», і всі ці квіти уміщені на її авторських килимах.

Так само ще з дитинства (а точніше – з десятирічного віку) допитлива і чутлива до світу Віра Китайгородська зацікавилася поезією. Причому залюбленість у фольклор та літературу йшов настільки поруч, що коли в дорослому віці Віра Китайгородська зважилася видавати поезії – літературні критики помітили, наскільки пісенним є її слово.

virakytТак, у рецензії на поетичну книжку віри Китайгородської «Виноградна колиска» письменник і редактор Мирослав Лазарук каже: “… збірка вирізняється від дебютантів останніх літ. І не тому, що без роздумувань відкинула самоцільне експериментаторство, а за зразок взяла собі народну пісню. Вона вчиться у неї не лише простоти і доступності форми, а й глибини змісту. Цього не можна не побачити й не відзначити”.

«Сонце вночі», «Декаданс», «Безконечник», «Ловіння вітру», «Гойра», «Обличчям до стіни», «Чорна гвардія» - за цими книгами можна пізнавати не тільки мистецтво літератури, а й правічну історію та ментальність бессарабської землі, а зрештою – усієї України з її оазами традиційного і правдивого.

За поезією Віри Китайгородської створено вистави «Туга за майбутнім. Проста історія» та «Віра», які поставили в Чернівецькому академічному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.

У березні 2011 року Віра Китайгородська за збірку «Сім вінків сонетів» стала першою «Княгинею роси», лауреатом премії імені Тараса Мельничука «Князь роси». Лауреат обласної літературної премії імені Д. Загула (2003) та літературно-мистецької премії імені С. Воробкевича (2004).

Засновниця Музею буковинського ткацтва. Володарка відзнаки "Золоте перо України".

Хочеться адресувати шанованій ювілярці найщиріші слова вітань. Хай «безконечник» буде наскрізним символом всього світлого і промінного у Вашому житті, хай над деревом Вашого роду завжди світить сонце, і хай зозуля кує многа-многа літ у добрі, у гаразді, у щасті й любові!