Новини

Чому анекдоти – це не завжди смішно, або подвійне дно фольклору радянського періоду

1 1Коли жарти - це інструмент пропаганди? Відповідь дізналися учасники заняття розмовного клубу з української мови: «Подвійне дно радянських анекдотів. Чому це небезпечно?»

Відвідувачі з лекторкою поспілкувались про таке:

- чому анекдоти використовують у пропаганді;

- як із допомогою гумору Радянський Союз викорінював українські традиції;

- як жарти наповнюють потрібними політичними тезами і не тільки;

- анекдот як спосіб захисту від небажаної дійсності.

Гості-переселенки дізнавалися про один із найшвидших способів стати ще гарнішими

1 1Жіноча традиція носити хустку – це обмеження свободи ходити простоволосою? А чи навпаки – простір для імпровізації? Наші красуні, відвідувачки Розмовного клубу, на одному із занять дізнавалися історію хустин - вишитих, вибійчаних, фабричних, вчилися красиво вив'язувати хустки на голові.

Хто така штрамачка Чукутиха, чим здивували гуцулки Захера Мазоха і де буковинка носить фис - на ці та інші питання відповіді ми шукали разом.

Мозаїка народних звичаїв у Буковинському центрі культури і мистецтва

1 9Пізнавати звичаї найкраще зблизька і душею – адже ідеться про рідну культуру та її смислові коди. Саме тому нещодавно Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» у співпраці із Буковинським центром культури і мистецтва організувала захід для сімей, які знайшли прихисток у Чернівцях: «Зелені свята: мозаїка народних звичаїв». Подія привернула увагу учасників із Харкова, Запоріжжя, Миколаєва, Маріуполя та Краматорська.

На занятті заваідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури, кандидатка філологічних наук Іванна Стеф’юк познайомила присутніх із традиціями, пов’язаними із відзначенням Трійці, а також провела екскурсію майстернею-світлицею народних ремесл та декоративного мистецтва БЦКМ.

Презентовано унікальний видавничий проєкт «Смаки Буковини»

31Чи може стати кулінарія причиною єднання громади, спричинити повернення до обрядової пам’яті? Так, якщо ідеться про народну кулінарію як невід’ємну складову національної культурної спадщини. Понад два роки тому стартував унікальний видавничий проєкт «Смаки Буковини». Автор ідеї – голова Чернівецької обласної військової адміністрації, кандидат історичних наук Сергій Осачук, проєкт втілено за підтримки Буковинського культурного фонду в рамках обласної програми книговидання. А побачили світ «Смаки Буковини» у видавництві «Книги-ХХІ». Керівник проєкту «Смаки Буковини» та автор текстів до однойменної книжки – заслужений діяч мистецтв України, очільник Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк, даний проєкт втілювала творча команда БЦКМ у тісній співпраці з працівниками сфери культури нашої області та з кращими майстрами традиційної кухні Буковини.

Презентація-перформанс гастрономічного путівника традиційної кухні краю

288599511 397718802394916 4005330463093320087 n

АНОНС

Смачна та колоритна презентація-перформанс гастрономічного путівника традиційної кухні краю відбудеться у музеї просто неба.

Уже цієї неділі, 19 червня, можна буде не лише ближче познайомитися та придбати видання «Смаки Буковини», а й скуштувати представлені у ньому страви. Адже на захід приїдуть славні ґазди й ґаздині, від яких записали наведені в книзі рецепти. Вони готуватимуть, пригощатимуть та ще й припрошуватимуть до частування.

Гарного настрою додасть також затишна атмосфера скансену Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту.

Початок презентації – об 11:00.

Вхід – лише за попередньою реєстрацією. Охочим необхідно залишити заявку за посиланням https://cutt.ly/vJ6DrmQ

Відвідати захід можна безкоштовно. Кількість місць обмежена.