Новини

МАЙСТЕРКИ УКРАЇНСЬКИХ ТРАДИЦІЙ У ГРУЗІЇ: ЯК ЦЕ БУЛО

3.9Як ми повідомляли у попередніх матеріалах, нещодавно на запрошення Українського дому в Тбілісі та ГО «Грузинсько-українська платформа» відбулася низка етнографічних (теоретичних та практичних) заходів, присвячених традиційній культурі, які провів гість – очільник нашої установи, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк.

У межах цієї інформації стисло розповімо про практичні заняття, а точніше – майстеркласи, які дослідник провів для усіх зацікавлених – заняття з вишивки, писанкарства та обрядового перепікарства.

«Вишивана майстерка» стосувалася саме тих технік, які менше знані. Тут Микола Шкрібляк зазначає: «Свого часу хрестик заполонив українську вишивку. Враховуючи це, ми навчалися вишивати лиштвою - прямою, косою, штапівкою, вчилися застосовувати "косичку" та "курячий брід". Багато хто з учасників заняття гарно вишиває і є членами клубу " Під лампою", який постійно збирається тут по четвергах ввечері. Тож це заняття стало швидше удосконаленням знань, аніж навчанням «з нуля»».

01 1.1 01

«Хлібна майстерка» була, мабуть, найтривалішою в часі. Вона тривала два вечори майже до 4 ранку, і випечений обрядовий хліб призначався для відтворення двох важливих обрядів – весільного та поминального. Про це ми повідомляли у попередніх матеріалах. Бо кожен перепікарський майстерклас супроводжувався глибоким теоретичним супроводом, учасники навчання активно записували і фільмували почуте, адже отримали багато нової інформації.

«Насамкінець кожної майстерки (а це – вдосвіта, бо випікання хліба передбачає кілька тривалих етапів) учасники все ж дочікувалися, коли я з печі витягував калачі, пташки, шишки - весільні хліби. А іншим разом готували ритуальну випічку для помани - паску, бо це великодний час, й булочки на прутчик - садочок, обрядове печиво на гільце - зірочки та колачики, а ще ми зварили коливо з пшеничного зерна глоданого, яке я привіз з України, додали мед, мак, родзинки й навіть трохи халви по – буковинськи».

Хто би хотів повторити обрядову випічку від Миколи Шкрібляка, то спеціально для вас публікуємо цей рецепт:

9 ч.ложок сухих дріжджів розвести 200 мл.теплої води, вилити в миску, додати ч. ложку солі, 2/3 стакана цукру, 0,5 літра теплого молока, додати борошно, просіяне 2-3 рази, перебити вінчиком до консистенції рідкої сметани, накрити тканиною, або харчовою плівкою, покласти опару в тепле місце на 40-50 хв (без протягів, слідкувати, щоб не перекисло).

В заміс додати 5 теплих яєць, 70гр. розтопленого маргарину, 250гр.теплої мінеральної, або звичайної води, 1 пачечку ваніліну, поступово додавати просіяне борошно, замішуючи до готовності, поки тісто не буде повністю відставати від рук та посуду. Для цього використати 3 ложки олії, якою під час замішування змащувати руки. Процес замішування завершується тоді, коли тісто після натискання пальцями починає підніматися.

Всього ви маєте використати 1900 - 2000 мг борошна, це залежатиме від його якості.

Заміс зверху легко змастити олією, накрити тканиною, залишити в теплому місці викисати до 1 години.

Якщо все зробите правильно, то будете виробляти калачі без використання борошна.

У змащених маргарином формах поставити вироблені калачі в тепле місце підростати. Перед відправкою в духовку змастити їх яйцем з невеликою кількістю цукру. Випікати не більше 45-50 хвилин, спочатку при температурі 180-200° - допоки виріб не загнітиться, потім зменшити t до 140-150°.

Гарячі калачі одразу змастити яйцем з цукром, або теплою водою з цукром (для блиску), накрити їх рушником, залишити вистигати. Смачного!

2 2.1 2.2
s1 2.3 2.4 2.5
2.7 2.6 2.8
2.10 2.9 2.12
s2 2.010 2.100
2.1012 2.013 s3
s4 02.014 02.015
  02.1016  

«Писанкова майстерка» була найбільш символічною. Адже той, хто вивчає, зберігає і продовжує писанкарські знання – той торкається до душі України.

Саме з майстер класу з писанкарства почалося знайомство українського етнографа Микола Шкрібляка із грузинськими каліграфами. Микола Шкрібляк розповів про історію та традиції писанкарства, про мову орнаментики, про сакральні знаки і символи.

Директорка Georgian Calligraphers Association • საქართველოსკალიგრაფთაასოციაცია Нестан Баґаурі розповіла, що Асоціація була заснована у 2022 році. І для кожного з учасників Асоціації писанкова майстерка є прекрасним досвідом роботи з символікою. «Писанка – це оберіг. А каліграфія й перо – це зброя, котра захищає історію, фіксує, зберігає її і передає з покоління в покоління. Тому об’єднання магії писанкарства та сили каліграфії має сакральне і глибоке символічне навантаження. У цьому ми ще раз переконалися під час майстер-класу, який пройшов в Українському Домі. Результати виявилися вражаючими! Українські й грузинські символи гармонізувалися вмілими творчими руками майстрів. Майстерка поклала початок подальшій творчій співпраці», - зазначили у ГО «Грузинсько-українська платформа».

У межах одного матеріалу складно передати всю атмосферу тривалих у часі майстерок, котрі відкрили всім зацікавленим двері у світ нових смислів. Проте ми сподіваємося, що цей чудовий досвід матиме продовження. Тож до нових зустрічей!

q1 03.1010 03.09
3.06 3.7 3.5
3.4 3.08 3.07
3.3 3.6 3.10
3.8 3.134  
3.011 3.122 3.1322

Авторка фото – Майя ФИСЮК