Новини

«Смаки буковини» у Бурдюзі

156616570 212902686839970 3596621392805419129 oЖиве у Бурдюзі цікава жінка-господиня ˗ Інна Василівна Присяжнюк, яка має у своєму кулінарному записничку чимало оригінальних і, в той же час, простих рецептів. Значне місце у ній займає солодка здоба та, як кажуть в народі ˗ праники (різні види печива). ˗ своїм смаком повертає дорослого в дитинство. Печиву можна надати будь-яку форму. Панні Інна часом імпровізує, створюючи вироби у формі пальчиків, розочок, квіточок або ж традиційних рогаликів. А як вдало доповнює смак солодких пудринців трояндове, гарбузове та сливове варення!!! Скуштувавши таке печиво, неодмінно захочеться і самому приготувати цю смакоту.

Світла пам’ять Сільвії Даскалюк

20210301 095449Перестало битися серце директорки будинку культури села Ропча Сторожинецької ТГ, незмінного керівника аматорського фольклорного колективу «Традиції» Сільвії Даскалюк.

За роки своєї творчої діяльності цей колектив під керівництвом Сільвії Іллівни був постійним учасником обласних, регіональних, районних фестивалів, оглядів, конкурсів. Сама пані Сільвія була відомою виконавицею румунських народних пісень.

Працівники Буковинського центру культури і мистецтв висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Сільвії Даскалюк. Хай земля їй буде пухом!

«Смаки Буковини» у Южинці

155118969 208629140600658 4222066039593677238 o«Якби риба в ставку не водилась…». Так починається одна з українських народних пісень, яку у Южинці Ставчанської сільської ради заспівали три чепурненькі жіночки під час приготування місцевих страв, основним інгредієнтом була риба, а саме короп.

Анна Степанівна Зварич, Марія Василівна Боднар та Ганна Іллівна Візнюк ділилися кулінарними секретами, щодо приготування різноманітних страв з риби, а це рибна юшка, голови коропа з запашною саламахою та тушкована риба з овочами в сметані по-южинецьки. Ці страви смакуватимуть як найвибагливішому гурману, так і тим – хто любить смачно поїсти.

«Смаки Буковини» у Вижниці

154070240 206667277463511 340021200322690396 oБуковинська кухня багата, ситна і м’ясна. Вважається, що жителі прикарпатської Буковини живуть довше не лише за рахунок сприятливих природніх умов, а й більш здорового харчування натуральними продуктами.

Існує багато рецептів гуцульської кухні, які збереглися й донині. Напрочуд оригінальні за рецептурою та смаковими якостями наїдки на власній кухні приготувала пані Наталія Вятковська з Вижниці. Це – запашні фаршировані ребра з начинкою і ряба квасоля (бандолі) з грибами та маринованими сливками.

Підведено підсумки ХХХІХ обласної-виставки конкурсу «Буковинський розмай»

АфiшаПідвели підсумки та визначили переможців ХХХІХ обласної-виставки конкурсу творчих робіт учнів художніх шкіл та шкіл мистецтв «Буковинський розмай». Проведення виставки відбулося у незвичному онлайн-форматі із презентаціями дитячих творів на сайті Буковинського центру культури і мистецтва та на сторінці Центру у Фейсбуці. Обласна-виставка конкурс творчих робіт тривала з грудня 2020 по лютий 2021 року.

Журі конкурсу працювало дистанційно. До його складу увійшли члени Національної спілки художників України: голова журі – заслужений художник України Іван Балан, заступник голови – Анатолій Житарюк, члени журі – Святослав Вірста, Костянтин Кравчук, Олександр Гармидер.

На розгляд журі з 16 мистецьких шкіл області надійшло 1051 твір від 888 учасників. Учні представили свої твори у різних видах і техніках образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: живопис акварельними, олійними, акриловими та гуашевими фарбами, ліногравюра і гіпсографія, гратографія, малюнок графітним і кольоровими олівцями, ручкою, фломастером, тушшю, скульптура в кераміці та пластиліні, вибійка, витинанка, аплікація з паперу та тканини, гобелени, ляльки із кукурудзяного листя і тканини, писанки, батик, розпис на склі та кераміці, валяння із вовни тощо.