Новини

«Смаки Буковини» у Байраках

1 2Традиційною стравою для буковинських румунів вважається фріптура. Це добре висмажане соковите мясо з додаванням спецій та овочів. Для приготування цієї страви чудово підходить ошийок, адже ця частина м’яса з тонкими прослойками сальця буде соковитою та ніжною.

Також для приготування знадобиться і саме сало, порізане невеличкими шматочками, та бужені реберця. Саме вони нададуть страві тонкого аромату. М'ясо фактично тушкується у власному соці. Господиня Мар'яна Биндю справно готує таке м’ясо. Для соковитості додає цибульку, а для солодкого смаку - морквину. А завершують це чудове звучання компонентів страви прянощі…

Моя земля – це сила моя

kinohub-zemliaАНОНС

21 травня о 19.00 відбудеться показ першої серії з циклу фільмів «Моя земля – це сила моя». Фільмирозповідають про непрості долі репресованих жінок Буковини.

У програмі: фільм перший «В любови жити тато вчив» про долю Марії Штефуряк з Усть-Путили, виступ виконавиці головної ролі, спілкування з авторами фільму, розмова про творчий проєкт. Організатор заходу – Буковинський центр культури і мистецтва. Режисерка – Тетяна Маслюк, оператор – Олег Сташкевич, відеомонтаж – Микола Глібіщук.

Показ відбудеться за адресою: м. Чернівці, вул. Й. Главки, 1-а (KINOHUB БЦКМ).

Щиро запрошуємо!

Любов'ю квітнуть вишиванки, омиті росами війни

188063235 273260584507665 2293483222865293103 nНа вулицях столиці буковинського краю незабаром з’являться портрети вдів та матерів Героїв. Фотопроєкт під назвою "Любов'ю квітнуть вишиванки, омиті росами війни" ініціювали працівники відділу соціальної реадаптації та психологічної реабілітації учасників АТО та членів їхніх сімей Чернівецької міської ради. Він здійснюється за особистої підтримки Романа Клічука.

Автор ідеї проєкту - Ростислав Мишковський, фотограф - Юрій Хіць. Вишиванки з колекції очільника Буковинського центру культури і мистецтва, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка.

Усі охочі зможуть переглянути оригінали світлин на виставці, приуроченій Всесвітньому дню вишиванки 18-20 травня з 12.00-19.00 у Центрі культури "Вернісаж".

Репресована: історія Ірини Войцеховської

img3Вона була десятикласницею, яка лише вступала у доросле життя та старанно готувалася до випускних іспитів, коли у їхнє затишне містечко прийшла радянська влада.

Ірина Франківна Войцеховська не встигла закінчити школу, тому що була арештована та відправлена у табори. Юною дівчиною вона стала жертвою політичних репресій страшного комуністичного режиму. Прощання зі своєю родиною Ірина Франківна пам’ятала до найменших подробиць протягом усього життя. Через багато років вона розповіла свою історію, якою ми ділимося з вами.

Не стало Юрія Блещука

imgBleshcukПерестало битися серце справжнього патріарха музичного мистецтва Буковини, музиканта-віртуоза, заслуженого працівника культуриУкраїни Юрія Юрійовича Блещука.

З 1955 року Юрій Юрійович працював на професійній сцені у складі оркестрової групи Буковинського ансамблю пісню і танцю Чернівецької обласної філармонії. Згодом вісім років очолював оркестрову групу ансамблю, перейнявши багатий досвід свого попередника - заслуженого працівника культури України Іллі Міського.

Ми гордимося тим, що чимало років Юрій Блещук віддав праці у нашому колективі, тоді – в обласному науково-методичному центрі народної творчості та культурно-освітньої роботи. Завдяки його високому професіоналізму, мудрим порадам та практичній допомозі багато аматорських музичних колективів області досягали високого рівня майстерності.

Тривалий час Юрій Юрійович з успіхом керував оркестром народних інструментів Глибоцького району та народним аматорським оркестром народних інструментів і народним аматорським ансамблем цимбалістів села Глиниця Кіцманського району. Він брав активну участь у великих концертах в Україні та за кордоном. Завдяки його творчій активності у 1991 при туристичному комплексі "Черемош" м. Чернівців з’явилися свої троїсті музики.