Бессарабські традиції Святвечора у Ленківцях

img130(майстер-клас онлайн етнопроєкту "Буковинське Різдво"

Святкова кухня (відео восьме)

Колорит відео з цього мальовничого села на Кельменеччині наповнює нашу передріздвяну пору молитовністю, спокоєм, вишуканою скромністю та щемливою радістю в очікуванні народження Спасителя. Такі там живуть люди і прадавні традиції пращурів продовжують з відповідним настроєм у душі та побуті.

Переглянувши цей сюжет, в якому директор будинку культури села Ленківці Наталія КОРНІЙ "робить калачик з білої мукички" та випікає його, а ще й "гусочки для дітвори чи онучат, їм на радість", Вас заворожить той пресвітлий дух любові, який передає жінка, спілкуючись з речами, продуктами для приготування страв, місцевою дітворою. Як тільки називає їх пані Наталія - ласкаво, мило, з пошануванням.

Детальніше...

Гуцульський святвечір у Вижниці

img1-28(майстер-клас онлайн етнопроєкту "Буковинське Різдво"

Святкова кухня (відео сьоме)  

Маємо унікальну нагоду побувати в гостинній хаті Наталії ВЯТКОВСЬКОЇ, яка проживає у Вижниці - містечку, котре називають не тільки мистецькою меккою, а й воротами Буковинських Карпат.

Тут споконвіку (скільки світа цего - сказали би гуцули) були й шанувалися свої традиції, дещо відмінні не тільки від сусідніх районів, а й навколишніх сіл. Вижницькі ґаздині й досі вдатні на видумки у всьому. А щодо куховарства і не запитуйте.

Тому традиційний стіл святвечора тут також мав бути з особливими стравами, хоч би трохи модифікованими, з творчою фантазією кожної господині.

Детальніше...

Різдвяний ангел, вишитий стрічками

img1-25(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Народні прикраси, іграшки (відео восьме)  

Цього разу ми пропонуємо Вам оригінальний майстер-клас, який не пов'язаний з окремим видом народних ремесел чи декоративного мистецтва. Для того, аби зробити такого Різдвяного ангела, як це вміло демонструє лауреатка Всеукраїнського конкурсу "Вчитель року- 2021" у номінації "Трудове навчання", необхідно освоїти декілька різних технологічних процесів з різних сфер прикладного мистецтва.

Але пані Христина відома в нашому місті не тільки як успішна вчителька трудового навчання у Чернівецькій ЗОШ 37, а й учасниця традиційного проєкту "Вишиваний Дивотвір", бо сама вправна вишивальниця, а ще - любителька створювати вузлові ляльки.

Детальніше...

Картопляні зрази по-хотинськи

img3-1(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Святкова кухня (відео шосте)

Цю страву до пісного посту нам люб’язно запропонувала гарна господиня із Хотина Валентина ШВАБЮК.

У неї технологія та складові приготування картопляних зразів мають свої цікаві особливості. Тож, для приготування нам потрібно підготувати:

6 - 8 картоплин; 3-4 столові ложки борошна; розпушувач харчовий; 300 гр грибів; капуста – один невеликий качан; 2 морквини; 2 середні цибулини; 1 чайна ложка сухого часнику; 1 лавровий листок; 1 чайна ложка чорного меленого перцю; 1 чайна ложка паприки; 2 чайні ложки солі (або за смаком); 4-5 столові ложки рафінованої олії.

Детальніше...

Молдовські плачинди від Наталії Чевки

img1-24(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Святкова кухня (відео п’яте) 

Сьогодні ми пропонуємо приготувати традиційну смачну молдовську випічку - плачинди, які в народі називають ще «poale-n brau».

І зробимо це спільно з господинею Наталією ЧЕВКОЮ та її донькою Чезарою з села Мала Буда, що на Герцаївщині.

У миску акуратно засипаємо 1 кг борошна, дрібку солі, дві столові ложки цукру, 20 гр сухих дріжджів. Усе добре перемішуємо до однорідності.

Детальніше...