Новини

У Чернівцях тріумфально завершилися «Букові читання»

DSC 7141«Букові читання» на горі Домінік досягли свого тріумфального завершення. Грань за гранню читці-актори та науковці-експерти розкривали історичну, філолого-культурологічну та дипломатично-ментальну складову багатопланового роману-панорами Марії Матіос «Букова земля».

Нагадаємо, з 31 липня по 7 серпня відбувався цикл перформативних вечорів за романом Марії Матіос «Букова земля», в основі яких – іпостасне читання тексту твору та експертне його обговорення.

Організатори - Управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації та Буковинський центр культури і мистецтва.

Режисерка - радниця голови ЧОДА Любов Добровольська.

Сценаристка - кандидатка філологічних наук, кураторка етнографічного проєкту "Спадщина", письменниця Іванна Стеф'юк.

Модератори та автори ідейної структури- письменниця, кандидатка філологічних наук Інга Кейван та журналіст, редактор Юрій Чорней.

 

Абсолютною кульмінацією став четвертий вечір, на який авторка роману, лауреатка Шевченківської премії Марія Матіос завітала особисто і від перших хвилин зустрічі аудиторія поважну гостю вітала стоячи.

Письменниця зізнається: «У своїй книзі я використала понад 400 000 слів. Але на цій презентації у мене забракло слів. Якщо би сказати мені описати одним реченням – що я відчуваю, - не змогла би».

У вітальному вступному слові голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук зазначив, що загальновідомим є факт про відзначення 80-ї річниці з часу створення Чернівецької області. Не святкування, а саме відзначення: «Ми розуміємо всю умовність цього 80-літнього ювілею. Але разом з тим як голова обласної державної адміністрації, я мусів замислитися: а як ми будемо відзначати цей ювілей? Я переконаний, що «Буковими читаннями» нам вдалося це найкраще. Це найшляхетніше, найзмістовніше і найбільш по-справжньому. Ми не мовчимо, ми маємо сміливість говорити і чути різні думки. Відзначаємо 80-ліття Чернівецької області, яка є лише контекстуальним синонімом Буковини – тої, що має тисячолітню історію».

Саме з цієї нагоди голова ЧОДА Сергій Осачук вручив особливу відзнаку – медаль «Вдячна Буковина», яка цьогоріч вручається вперше. І першими цією поважною нагородою відзначили головну винуватицю імпрези «Букові читання» - письменницю Марію Матіос, а також одного з організаторів – директора Буковинського центру культури і мистецтва, заслуженого діяча мистецтв України Миколу Шкрібляка. Такою ж медаллю відзначено ідейну натхненницю і режисерку проєкту – радницю голови ЧОДА Любов Добровольську. Медалями «Вдячна Буковина» відзначено модераторів та авторів ідейної структури – журналіста, редактора Юрія Чорнея та письменницю Інгу Кейван.

Марія Матіос наголосила на тому, що роман «Букова земля» не давався їй легко – це багатолітня клопітка робота. Читаючи художню буковиністику, вона ловила себе на думці, що особисто їй бракує панорамності. Такого твору, який би охопив певний період глобально. І письменниця, вочевидь, не змогла би повноцінно вивчити феномен Васильків чи австрійський період розвитку Буковини, якби не постійна джерелознавча допомога та консультування кандидата історичних наук Сергія Осачука. Деякі з документів, як розповіла Марія Матіос, взагалі не бралися до рук читачами понад сто років, вони невідомі не тільки для широкого загалу, а й у експертному колі.

Читачі, які прийшли на зустріч із «Буковою землею», почули ексклюзивне авторське виконання на правдивому діалекті, дізналися найлегші і найважчі «коліна» творчого потоку і почули відповідь на дуже сокровенне для Марії Матіос питання: чому вона не брала участі у публічних заходах з вересня минулого року.

За традицією знову було перформативне читання - «Книга відповідей – книга запитань» прозвучала у виконанні Любові Добровольської, Іванни Стефʼюк та Ольги Меленчук.

Логічним продовженням стали художні рефлексії від Марини Горбатюк, Яна Гуцола та Інги Кейван.

Поділилася враженнями від «Букових читань» також письменниця Оксана Драчковська, котра на святі озвучила на загал привітання від ГО «Єдина альтернатива» і наголосила: це той захід, який не просто хочеться відвідувати, до нього хочеться бути причетним.

Нагадаємо, «Букові читання» відбуваються за сприяння ГО «Єдина альтернатива».

Завершальним акордом став ексклюзивний подарунок для Марії Матіос – авторський ліжник «Буковинські ружі» роботи Ганни Копильчук; а також подарунок від Марії Матіос – торт у вигляді книжки «Букова земля», який мали нагоду скуштувати всі охочі.

Також на завершення імпрези начальниця управління культури ЧОДА Оксана Филипчук нагородила подяками співробітників Буковинського центру культури і мистецтва, котрі безпосередньо мали стосунок до організації «Букових читань»: завідувачку науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури Іванну Стеф`юк (Олещук); завідувача навчально-методичного кабінету організації культурно-мистецьких проектів та міжнародної співпраці Василя Фоменка та методистка центру, члена творчого колективу дослідницького проєкту «Спадщина» Миколу Глібіщука.

«Юрій Федькович, зачинатель нової української літератури на Буковині і Західній Україні в часи смутку і самотности казав, що немає йому для кого писати і немає читачів. Я надзвичайно щаслива з того, що (на мою думку) Марія Матіос так не відчуває себе сьогодні», - підсумувала Оксана Филипчук.

Ознайомитися з матеріалами про перший, другий та третій дні перформативних читань можна за посиланнями.