Учні мистецьких шкіл області постійно беруть участь у різних виставках і конкурсах. Один з найпрестижніших заходів - Всеукраїнська мистецька програма «Нові імена України», яка спочатку проводиться на обласному рівні, де визначаються кращі з кращих, яким і пропонується представити свої роботи на заключному етапі конкурсу в Українському фонді культури ім. Бориса Олійника.
У цьогорічному обласному турі взяли участь 23 учні з 12 художніх шкіл Чернівецької області. Учасники представили 135 творів у номінаціях «Образотворче мистецтво» і «Народне мистецтво».
На конкурсі представлено живопис гуашевими та акварельними фарбами, графічні твори, виконані графітним олівцем, розпис на склі та тканині (батик), витинанки, ткані гобелени. Роботи демонструють справжнє різноманіття сучасних технік образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтв, зокрема традиційне буковинське мистецтво.
Детальніше...Коли мова йде про традиційну українську кухню, то на думку відразу спадає наваристий червоний борщ, пухкі вареники, духмяний житній хліб з запашним салом та часником і, звичайно ж, голубці…
Як ця страва прижилася в Україні ніхто достеменно не знає. Дехто вважає, що вона потрапила на український стіл з Молдови, Вірменії, а може й з Туреччини. Щоправда там голубці робили з виноградного листя. Комусь ця страва відома як долма.
Та українцям ця страва припала до душі і стала національною. Кожна господиня має свій рецепт приготування. У гуцульських селах традиційно голубці начиняють кукурудзяною крупою, в центральній Україні – гречкою та шкварками. Гуцулки крутять малесенькі голубці, як мізинчиик, розділяючи капустяний лист на декілька частин.
Детальніше...Здавна на Кіцманщині до святкового солодкого частування подавали рисову начинку. Традиційно ця страва запікається у печі. Сьогодні рисову начинку нам презентуватиме Людмила Лагодин.
Промитий рис заливають гарячим солодким молоком, додають шматочки вершкового масла і залишають на деякий час, щоб рис зміг запаритися. В цей час необхідно підготувати палений цукор та почистити яблука. Збиті з цукром яйця, домашній сир з прянощами, свіжі або консервовані вишні, яблука добре вимішують і додають до запареного рису.
Детальніше...Напрочуд по-домашньому теплим і чуттєвим було свято, яке підготували методисти нашого Центру до Міжнародного дня захисту дітей. Направду кожна дитина є творцем, і саме на дорослих покладається відповідальність за те, щоб юні обдарування не втратили світлого бажання творити.
За першими успішними кроками на мистецькій ниві усі присутні мали змогу спостерігати під час тематичного свята «Творчий світ дитинства», що відбулося у Буковинському центрі культури і мистецтва. Свято розпочалося прем’єрою вистави за п’єсою Оксани Демиденко «У куми Брехні». Це був справжній режисерський дебют двох учасників школи сценічного мистецтва «Great stage»- Дениса та Серафима Пукличів (художні керівники – Тетяна Маслюк, Марта Шумілова-Лисякова).
Детальніше...До Міжнародного дня захисту дітей презентуємо онлайн-концерт учнів музичних шкіл та шкіл мистецтв. Юні музиканти - переможці обласного відбіркового туру огляду-конкурсу Всеукраїнської мистецької програми «Нові імена». Щиро сподіваємося, що це тільки перша сходинка до успіху, а незабаром ці музиканти даруватимуть своє мистецтво у найкращих концертних залах світу.