Коли мова йде про традиційну українську кухню, то на думку відразу спадає наваристий червоний борщ, пухкі вареники, духмяний житній хліб з запашним салом та часником і, звичайно ж, голубці…
Як ця страва прижилася в Україні ніхто достеменно не знає. Дехто вважає, що вона потрапила на український стіл з Молдови, Вірменії, а може й з Туреччини. Щоправда там голубці робили з виноградного листя. Комусь ця страва відома як долма.
Та українцям ця страва припала до душі і стала національною. Кожна господиня має свій рецепт приготування. У гуцульських селах традиційно голубці начиняють кукурудзяною крупою, в центральній Україні – гречкою та шкварками. Гуцулки крутять малесенькі голубці, як мізинчиик, розділяючи капустяний лист на декілька частин.
Ольга Іпатій з смт Берегомет, що на Вижниччині, робить голубці у формі маленьких трикутничків. Листя має бути з квашеної капусти. Для приготування страви використовує кукурудзяну крупу, рис, моркву, цибулю та багато олії, бажано ароматної, «битої».
Готують цю страву на щодень. Ну а яке ж велике застілля без цієї смакоти. Весілля, хрестини, проводи в останню дорогу не обходились без голубців. Цікаво, що у деяких регіонах саме голубці завершують застілля. А вислів «прийти на голубці» означає дуже спізнитися.
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/5319-smaky-bukovyny-u-berehometi-berehometska-th.html#sigProGalleriaf7acb46eee