14 ЖОВТНЯ – ЦІЛЕ ГРОНО СВЯТ

ivanka_osinСьогодні, 14 жовтня, відзначаємо кілька свят – Покрову Пресвятої Богородиці (одне з найбільших християнських свят), День українського козацтва, День Української Повстанської Армії та День захисників і захисниць України.

* Є кілька версій стосовно того, яка саме подія лягла в основу свята (облога Аскольдом Царгорода, видіння Андрія юродивого підчас облоги Константинополя). Але спільним є єдиний мотив: оточені ворогом люди стали просити небесні сили про заступництво, і над містом в облозі з’явилося Матір Божа з рушником (омофором), яким вона покрила місто і порятувала від ворожого наступу. Тож на Покрову особливо ревно моляться в часи війни і ворожої навали, аби Діва Марія захистила і взяла під свій покров.

 * Ікону Покрови Пресвятої Богородиці вважали своєю реліквією українські козаки. На Покрову козаки обирали отамана, в цей же день на велелюдних зборах представляли нових козаків, які пройшли випробування і готові стати частиною Запорізького війська.

 * 14 жовтня 1942 року вважають «днем народження» Української повстанської армії – найбільшої підпільної армії Європи, котра без жодної зовнішньої підтримки в часи Другої Світової війни боролася і з режимом Гітлера, і з режимом Сталіна. «Військові операції УПА вивчають майже в усіх військових академіях світу. В чому таємниця, в чому секрет такої довготривалої боротьби вояків, які не мали абсолютно ніякої підтримки від зовнішніх союзників?.. Відповідь на поверхні: вони щиро вірили, що тільки ця боротьба здатна вивести Україну на один рівень з європейськими державами», - зазначає Ганна Скорейко , кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України ЧНУ імені Юрія Федьковича. Цитуємо за документальним відео «До 80-річчя УПА» від Управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області. Чому саме на Покрову вшановують українських повстанців? Бо вони були світоглядними спадкоємцями запорізьких козаків, українських лицарів духу.

 * Починаючи з 2014 року, вшановуємо сьогодні честь і славу всіх захисників і захисниць України. Тих, хто сьогодні боронить Україну від ворога в умовах повномасштабної війни.

 * Покрова в українській традиції – також особливий день. «Покрова покриває землю листям, траву – снігом, а дівчину – хусткою», - кажуть у народі, бо саме в цю пору завершувався сезон польових робіт, а отже розпочинався сезон весіль і вечорниць. bublyki

 * У багатьох населених пунктах сьогодні – храмове свято. В цей день намагаються більше часу провести в молитві, обдаровують сиріт, а дівчата дають «за простибі» (тобто як обрядовий подарунок) бідним жінкам хустки – аби жінки помолилися і попросили в Бога для дівчини щасливої долі.

 * Наші Київщина, Чернігівщина, Тернопілля, Львівщина зберегли (хоч і рідко де) особливий вид обрядового печива для дітей – покровки. Це бубликоподібне цукроване хрустке печиво з чотирма хрестиками, яке випікається при свічці, а як тільки охолоне – його підвішують на стрічці та дарують дитині.І рецепт, і символіку цього печива детально описано в книжці Наталки Фіцич «Культ предків. Нетуристичні звичаї України» (Харків, 2017). Чому ж на печиві чотири хрестики – пояснює у книжці Ганна Бут:

«Бо чотири частини світу, значить в якій частині світу ти б не була, ти як посвятиш це печиво

і з’їси на Покрову, тебе буде оберігати Мати Божа. Така легенда, але це красива легенда»..

 Сьогодні стільки знакових для українця днів злилися воєдино. Сьогодні – особливий день, як би хмарно не було над нашими головами від повітряних тривог і ворожих обстрілів. Але згадаймо історію свята. Як в найтемніші часи Богородиця вкрила омофором цілий народ. Згадаймо світлі постаті тих, ким гордимося – українських козаків, українських повстанців і сучасних воїнів Збройних Сил України. Ми пам’ятаємо про них завжди, але сьогодні сама історія і семантика дня красномовно каже: з вірою в Боже заступництво, зі щирою молитвою і з любов’ю до своєї країни здолаємо все. Вистоїмо і переможемо, бо ми – українці. Нащадки князів київських, козаків запорізьких, повстанців і повстанок. Ми – українці.

 

Підготувала Іванна СТЕФ’ЮК,

кураторка етнографічного проєкту «Спадщина»

Буковинського центру культури і мистецтва

 ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА:

 1. Фіцич Н. Культ предків. Нетуристичні звичаї України. – Харків: Фоліо, 2017.

2. Яківчук А. З роси і води. – Чернівці: Місто, 2003.

 3. Відео «До 80-річчя УПА» Управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області.

Точка доступу: https://www.youtube.com/watch?v=xT2qFeNbMT8