Український колорит у сучасному інтер'єрі житла

1 6Витинанкові форми з паперу формувалися впродовж півтора століття, трансформувалися їхні композиції, збагатилася палітра кольорів, збільшилася варіативність паперу, удосконалювалися технології виконання, знаково-символічна мова набула нового значення, розширилася сфера функціонування. Сучасний дизайн інтер’єру є тією предметно-просторовою сферою, яка розкриває світогляд людини, її уподобання, оточення та побут. Використання витинанок у власному житлі - доказ того, що українці цінують свої традиції, бережуть і пишаються ними. Саме цей генокод відрізняє українську культуру від інших.

Дизайн інтер’єру, що оздоблений витинанками – симбіоз різних стилів, які гармонійно співіснують в одному просторі. Сьогодні актуальними тенденціями виступають фіранки, шпалери, килими, стрічки, настінні та меблеві декоративно-оздоблювальні елементи, об’ємна скульптура тощо. Основний акцент робиться на декоративному вирішенні. Поширені техніки: витинання, вирізування, штемпелювання, аплікація, проколювання та відщипування.

 1 5  1 1 1 10 
1 2  1 3   1 9

У художньому витинанні майстри використовують ножиці з різними формами лез, ножі, штампики та пробійники. Папір може бути різного кольору, щільності, фактури і текстури. За технологічними й художніми особливостями витинанки поділяються на ажурні, силуетні, одинарні, складні, складені та об’ємні. Композиції можуть бути закомпоновані у квадрат, круг, прямокутник, овал, трикутник, багатокутник. Для таких творів декоративно-ужиткового мистецтва характерні: графічна виразність, лаконізм форм, симетрія, ритм, цілісність, стилізація, філігранність виконання. Переваги цих прикрас в тому, що їх можна в будь-який час замінити на інші, особливо якщо це стосується підготовки до родинного, християнського свята чи будь-якої важливої події в житті родини. Мотиви обираються відповідно до приміщення (кухня, спальня, дитяча, коридор, вітальня): геометричні, сюжетні, флоро-, орніто-, зоо-, антропоморфні та абстрактні.

1 7  1 6  1 8 

Мистецтво витинання – трансформована частинка народної культури, яка зберегла, донесла і передала молодому поколінню високу орнаментальну культуру наших пращурів. Такі прикраси мають невичерпну живу уяву народних майстрів, художників і дизайнерів. Їхнє магічне і обрядове значення поступилося естетиці та дизайну. Витинанки стають генератором нових творчих ідей.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця, методистка

науково-методичного відділу дослідження

та популяризації традиційної культури БЦКМ