Сволок як елемент сучасного інтер’єру житла

1 6У сучасному житловому інтер’єрі дизайнери гармонійно використовують конструктивні елементи українського традиційного житла. Одним із таких є сволок (колода, балка, перекладина, кроква) – головна балка під стелею, яка розміщується по поздовжній осі. Вона має не лише функціональне призначення, але й декоративне. В сучасному інтер’єрному просторі майстри використовують нові технології, матеріали та декоративне оздоблення.

У XVI – XVIIIст. сволоку відводилася особлива роль у народному житті. Чимале значення має в народних повір’ях, звичаях, казках та піснях. Відомо, що в давнину люди боялися злих духів, тому намагалися захистити себе різними способами. Сволоки народні майстри дереворізьблення та малярства наповнювали своєрідною знаковою системою, яка є свідченням архаїчних та християнських вірувань – геометричні, солярні, рослинні та християнські знаки. Такий орнамент ставав перепоною для нечистої сили і сприяв благополуччю родини, тому словок – магічно-практичний оберіг дому. В побуті також відображався і космогонізм мислення родини. Образ дому відповідав образу світобудови. Вертикальна структура житла прирівнювалася з трьома сферами: небесною, наземною і підземною. Архітектурний декор був тією ланкою, яка пов’язувала частини внутрішнього та зовнішнього простору. Сволок – межа між «передньою» та «задньою» частинами хати.

1 1   1 3  1 15
1 4  1 5   1 6

Українське народне житло формувалося впродовж багатьох років шляхом постійного вдосконалення прийомів і форм, які відповідали умовам життя людини, побуту та її естетичного уподобання. Досвід будівництва передавався з покоління в покоління, від діда до батька, сина і онука. Сьогодні елементи народної архітектури відрізняються простотою конструктивного рішення, планування і художньою довершеністю. Функціональні зони сучасного житла набагато ширші в порівнянні з традиційним українським, орієнтовані на забезпечення комфортності перебування людини в будинку.

 1 8 1 11   1 12
 1 10 1 13  1 7 

Сволочні стелі можуть стати яскравим акцентом в квартирі чи будинку. Таке перекриття може візуально скоригувати кімнату: зробити стіни вищими, змінити геометрію простору, поділити приміщення на зони тощо. Як правило, стелі з балок включають у дизайн інтер’єру в стилях: прованс, шале, рустік, кантрі, лофт, класичний, скандинавський, хай тек, сучасний. Сволоки можуть зберігати природній колір матеріалу, фарбуватися у світлі, темні та яскраві кольори. Використовують в дизайні спальні, вітальні, кухні, ванної та дитячої кімнат. В цілому конструкції можуть бути двох видів: несучі та декоративні. Перші – основа «скелету» будинку яка підтримує каркас. Тому їх виготовляють з міцних порід дерев: дубу, ясеня, ялини чи сосни. Другі – імітація сволочної стелі. Використовують легкі балки, які краще підходять для приміщень невеликих розмірів або квартир. Такі стелі виглядатимуть розкішно та масивно, підкреслять об’єм і простір.

Сучасний дизайн інтер’єру має витоки з сивої давнини. Сволок – етнографічний код народного житла, виразний конструктивний елемент духовних цінностей нашого народу.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця, методистка

науково-методичного відділу дослідження

та популяризації традиційної культури БЦКМ