Коло українського багаття

FB IMG 1632519858942Нещодавно в Житомирі уперше відбувся Міжнародний молодіжний форум "Коло українського багаття», який об’єднав молодих майстрів народного мистецтва, народні колективи та виконавців-аматорів в одне велике мистецьке коло. Організатори форуму - Міністерство молоді та спорту України, молодіжна громадська організація «Студентський клуб», Житомирський обласний центр народної творчості, Благодійний фонд «Надія Є», управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради.

Мета заходу - донести до закордонних українців зміст українсько-суспільних (національних) цінностей та поглибити співпрацю з представниками закордонних українців у сфері національно-патріотичного виховання, а також налагодити зв’язки з представниками української діаспори. На форум від кожної області запросили стипендіатів Президента України 2018-2021 років - молодих майстрів народного мистецтва.

У рамках форуму проходив мистецький захід "Коло молодих майстрів», організатором якого стала молодіжна громадська організація «Студентський клуб». Молоді майстри з 14-ти регіонів України презентували свої творчі надбання. Відвідувачам виставки просто неба демонстрували вироби з глини, дерева, соломи, паперу, тканини, шкіри, дорогоцінних каменів, а також картини і традиційну українську вишивку. На форум з’їхалися численні представники діаспори з Греції, Туреччини, Грузії, Данії, Німеччини, Швеції, Румунії та Польщі.

Під час форуму відбувся й круглий стіл з працівниками Міністерства молоді та спорту і Міністерства культури та інформаційної політики України, представниками української діаспори, нацменшин Житомирщини, керівництва міста. Під час засідання учасники обговорили участь молоді у розширенні й поглибленні громадських та культурних зв'язків з українськими громадами поза межами країни.

Нашу область на заході представляла майстриня народного дереворізьблення, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреатка стипендії Президента України для молодих майстрів народного мистецтва Галина Олійник. У 2012 році ім’я цієї майстрині було занесено до Національного Реєстру Рекордів України за створення найбільшої булави ручної роботи, у 2018 - за створення найбільшого козацького бунчука. Окремі авторські роботи Галини Тарасівни зберігаються в українських музеях та у Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин».