Буковинські майстрині на фестивалі «Мандруй Україною»

1У Національному музеї народної архітектури та побуту України (с. Пирогів Київської області) упродовж 22-24 серпня вперше відбувся фестиваль «Мандруй Україною», приурочений 30-й річниці Незалежності нашої держави. Фестиваль організувало Державне агентством розвитку туризму України за підтримки Всеукраїнської спілки VISIT Ukraine і Міністерства культури та інформаційної політики України.

“Мандруй Україною” - фестиваль-виставка народно-художніх промислів і туристичних маршрутів України, що об’єднує всі регіони країни в одному місті - Києві. Представники 24-х регіонів України та Автономної Республіки Крим презентували свій туристичний, культурний і гастрономічний потенціал. Відбулися й майстер-класи з традиційних українських ремесел. Кожного дня представники обласних державних адміністрацій та туристичних "магнітів" презентували свої регіони і найвизначніші, найцікавіші для туриста локації. Гості та учасники ярмарку мали змогу взяти участь у будь-якому з майстер-класів, придбати сувеніри, продемонструвати свої напрацювання та досягнення, обмінятися досвідом.

7

Представники Чернівецької області також долучилися до цього масштабного проєкту, адже ми направду пишаємося своєю історичною спадщиною, активно популяризуємо автентичну культуру й традиції. Мешканці та гості столиці побували на майстер-класах і виставці–продажі, де можна було придбати вироби з дерева, ткацтво, вишивку. Майстер-клас з дереворізьблення провела членкиня НСМНМУ Галина Олійник з Вижниці. Голова ГО «Вишиваний дивотвір», директорка ТзОВ «Санта» Одарка Кучерява, майстрині народного ткацтва Марія Ващук та Олена Ясінська з Чернівців пропонували усім охочим оволодіти цим давнім мистецтвом, попрацювавши за справжнім верстатом й виготовити власний маленький сувенір. А пані Олена навчала охочих ще й мікровишивці. Заслужений майстер народної творчості України, членкиня НСМНМУ, НСХУ Дарина Стасюк демонструвала свої унікальні жіночі, чоловічі традиційні костюми з головними уборами та бісерними прикрасами. Додали справжнього буковинського колориту виступи Чернівецького міського фольклорного театру-студії «Ґердан» (керівник – Анастасія Костюк).