Невтрачена частинка нематеріальної культурної спадщини буковинців зібрана Іваном Снігуром

IMG 20210819 105042Буковина – поліетнічний край, багатий на рукотворні ужиткові та побутові речі, які мають у собі генетичний код, що визначає ідентичність та етнографічну самобутність його мешканців. Краєзнавчий музей – саме той культурно-освітній та науково-дослідницький заклад, який вивчає, зберігає та демонструє широкому колу глядачів унікальну спадщину свого народу. Впродовж років його колекція поповнюються новими експонатами.

Нещодавно фонд Чернівецького обласного краєзнавчого музею збагатився зібранням старовинних речей, творів мистецтва та книг із колекції етнографа, краєзнавця, мистецтвознавця, заслуженого майстра народної творчості України з писанкарства, лозоплетіння, розпису ікон на склі, збирача старожитностей, почесного громадянина міста Чернівці Івана Снігура, який зробив вагомий внесок у розвиток культури не лише Буковини, але й України.

16 серпня 2021 року в музеї відбулося відкриття виставки «І.Н. Снігур. Невтрачене. З Україною у серці.». Гостями заходу були друзі колекціонера Сергій Булей, Петро Кобевко, Рудольф Лекалов та Лариса Бєлова, представники бібліотечної, музейної сфери, поціновувачі традиційної культури.

IMG 20210819 105101

Експозиція виставки має творчий і професійний підхід, структура якої розкриває тематику та ідею цього заходу. У створенні експозиції сприяли і методисти Буковинського центру культури і мистецтва Василь та Альона Беженарі. Центральна композиція виставки складається із трьох вертикально розміщених скорц (килимів) із квітково-рослинним орнаментом. У центрі – домінанта – ангел-хранитель міста Чернівці. Автор цієї унікальної роботи – Іван Назарович. Майже чотириметрова об’ємно-просторова фігура вісника Божого виплетена майстром з вербової лози, який досконало володів технічною майстерністю цього ремесла. У руках ангела – ключ – символ міста, його могутності, влади, а також мудрості та винахідливості. Етнічну приналежність до краю підкреслює народний стрій: сорочка, горбатка та вінок з ковилою. Ажурне переплетення лозових прутиків надає крилам легкості та повітряності, такий прийом характерний саме для творчості автора. За переважною більшістю робіт, де витонченістю вражають метелики, бабки, писанки, Іван Снігур впізнаваний з поміж інших майстрів.

IMG 20210819 105200Основна частина експозиції складається з речей та предметів, які побутували на території Буковини у ХІХ-ХХ ст. Це рукотворні елементи нематеріальної культурної спадщини наших предків, які відображають тісний зв’язок між поколіннями: вишиті сорочки, ткані рушники, боярки, горбатки, тайстри тощо. Всі вони привертають увагу дослідників, аби індентифікувати, вивчити та дослідити не лише матеріально-технічну складову виробів, а й їхню глибоку сакральну мову. Кожен експонат має свою історію, звісно, мав автора та час створення. Цією інформацією володів лише Іван Назарович Снігур, адже за свій вік він зробив багато фольклорно-етнографічних експедицій по території всієї Буковини. Тому виставка ця набуває регіонального статусу.

IMG 20210819 105026Дві скрині вміщують придане, тобто народний одяг молодої дівчини, який готувався їй до одруження: сорочки, хустки, боярки, тайстри та скорци. Над однією розміщене дзеркало і вся ця композиція складає частинку інтер’єру народної хати, наче переносить глядача у той час.

Імітують маленький домашній вівтар дві народні ікони на склі «Покрова Пресвятої Богородиці» та ікона із сюжетом «Коронування Діви Марії», образами «Пророк Ілля» та «Іван Воїн».

Плетене крісло-гойдалка, столик та, власне, капелюх Івана Назаровича створюють середовище присутності великого буковинця, щоб відвідувачі могли увіковічити його пам'ять. А живі квіти – свідчення того, що не в’яне цвіт культури нашого краю.

IMG 20210819 105217Цілісну предметно-просторову систему експозиції доповнюють писанки Івана Назаровича, мальовані полумиски, бондарні, керамічні вироби, обплетені лозою, давні та історичні світлини з родинного архіву. Особливо увагу привертають книги, які написав і залишив для майбутніх поколінь Іван Назарович Снігур – «Буковина і буковинці», «Чернівці і чернівчани», «Грозинці на вітрах історії», «Мої мандрівки по Буковині», «Смійтеся на здоров’я!..», «Іван Новий Сучавський», «Легенди Буковини» тощо.

 

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця, методистка БЦКМ