Оновлюємо світ разом

DSC 9015Колись мудрі казали: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Кожна писанка - це своєрідний маленький світ. Є у ньому небо із зорями, вода з рибами, дерево життя з оленями й птахами, засіяне поле і трибанні церкви… Усе це потрібно малювати у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу в нашому світі.

Історія писанок сягає у далеке минуле і пов'язана з ритуалом весняного відродження на землі. Перетворювати звичайнісіньке куряче яйце на чарівну писанку в давні часи вміла кожна слов'янка. Вона, як хранителька домашнього вогнища повинна була з року в рік «оновлювати світ». Для цієї святої справи їй, окрім яєць, потрібні були: непочата вода, непочатий вогонь, нові горщики, нова полотняна серветка, бджолиний віск, свічка, фарби, розламана надвоє кісточка-вилка, узята з півнячих грудок.

Цьогорічні онлайн майстер-класи з писанкарства у нашому Центрі проводять дві знані майстрині:

- Світлана Красовська, практична психологиня Чернівецького фахового коледжу бізнесу та харчових технологій. Пані Світлана добре знається на традиційних символах, займається популяризацією цього мистецтва та радить писати писанки, аби притягувати до себе добро;

- Віта Добровольська, філологиня Чернівецького фахового коледжу бізнесу та харчових технологій. Відроджує та відписує колекцію з книги «Писанки наших бабусь. Зібрання писанок Юрія Дмитровича Ференчука», що упорядкована писанкаркою, лікарем Наталією Суруджій. Пані Добровольська вже відродила 1275 писанок з 1700.

Обидві майстрині керують студією писанкарства «Тригвер», що діє при Чернівецькому фаховому коледжі бізнесу та харчових технологій.

Приєднуйтеся! Буде цікаво!