ПРОПАЛА БРАМА

131157597 110038354301694 4087478360918972296 n(Роздуми до етнопроєкту "Буковинське Різдво")

Запис восьмий

Сьогоднішній ранок буде багатим на сюрпризи в тих селах, де парубоцтво дотримується традицій "свого дня". Адже поки дівчата при дзеркалах ворожили на долю та викликали сужених, ті самі сужені познімали їм брами, а собачу будку обернули догори дриґом. Бо де парубоцтво - там жарти, і тільки в одну ніч парубки можуть побешкетувати - "робити збитки на Андрея". Ця весела традиція насправді є маленьким суспільним тестом. На розум, відчуття міри і адекватність. Адже ніяка традиція вандалізм не прикриє, а саме цим іноді закінчуються Андріївські забави, які вийшли з міри.

Які ж збитки прийнято робити на Андрея (Андрія) і що вони означають? Найпоширеніший бешкет - викрадення хвіртки і перенесення її в інший кінець села. Брама як вхід до двору є особливим обрядовим місцем (згадаймо, саме біля брами на Буковині беруть викуп "вадрове" за дівчину, яку віддають заміж). На символічному рівні браму господи можна читати як межу домашнього простору. Тобто викравши її, парубки символічно дають знати батькам, що їхня дочка вже доросла і скоро покине рідний дім, тобто вийде заміж. Можна браму читати і цілком по-фрейдівськи, і ці два трактування швидше доповнюють одне одного.

Як правило, серед тих, хто знімає браму якраз є парубок, що збирається "забрати дівку", тобто посватати дочку.

"На Андрея флекєв (парубок, - Авт.) разом з товаришами міг "відплатити", як котрийсь дєдя свою доньку на данец довго не пускав або сокотив задуже. Ну міг йому фіру висадити на хату, міг двері підперти ("Отак най він сидит у хаті, єк його дівка мусіла сидіти"). Ну і це таке лиш раз на рік могло бути і того цю шкоду за шкоду ніхто би не рахував. Бо в другі дні - вдаєси дєдева порада ци ні - а мали слухати", - пояснила нам у селі Драчинці Кіцманського району Марія Крушельницька-Угринчук.

Загальновідомим є і обрядовий вандалізм "мазання сажею чи дьогтем", це вже не тільки на Андрея, а і в будь-який інший день: якщо громада обурена непорядністю дівчини, вона зумисне пошкоджувала майно її батьків. Правильно це чи ні - надто делікатна тема для розмови.

Коли нелогічно робити збитки на Андрея?

- якщо в хаті немає дівчини на виданні (знімати ворота бабці чи зачиняти її в хаті лише тому, що гурт зайшов на цю вулицю і робить шкоду всім - насправді немає такої традиції, це хуліганство);

- якщо в родині жалоба.

Оригінальним способом уникнути парубоцької шкоди було виставити у вікно скибку хліба на рушнику (так батьки символічно давали знати, що вони здогадуються про майбутнього зятя і схвалюють). Ну і якщо під час "збитків" з хати вийшла дівчина чи батьки і впіймали "умільців" - ті мали домовитися про відшкодування (наприклад, відпрацювати на полі дівчининого батька, повезти його збіжжя до млина тощо).

…Ще вчора статечний і строгий батько дочок зачинив обійстя на усі замки і спокійно ліг спати. А вже сьогодні, вийшовши на подвір`я, отримав "привіт від зятя" - брама вже в центрі села, під порогом "стежечкою" розлитий буряковий квас, фіра - коло ріки, а Бровкова будка - на дереві. Його, видно, так провчили за те, що надто ретельно сторожив хату, коли сусідськи парубок викликав дівчину на вулицю...

…Андрея, і що тут поробиш...