Мітинг-реквієм у Заставні

0000255554Відзначення в Україні дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав свідчить про глибоку повагу суспільства до людей, яким довелося в мирні повоєнні роки нести нелегку військову службу у гарячих точках світу.

Неодноразово ризикуючи своїм життям, воїни-інтернаціоналісти чесно виконували присягу, забезпечували спокій та стабільність у багатьох країнах, чим заслужили визнання і вдячність їхніх народів. З далекого Афганістану додому «чорними тюльпанами» повернулися семеро мешканців Заставнівщини.

У серцях їхніх матерів навічно посилився біль. До присутніх звернувся голова Заставнівської районної державної адміністрації Дмитро Козарійчук. З його рук воїни–афганці отримали почесні Грамоти за підписом голів райдержадміністрації та районної ради. Далі перед присутніми виступив голова Заставнівської міської ради Василь Радиш. Він також відзначив учасників бойових дій грамотами та грошовою премією.

Голова районної спілки ветеранів УСВА Василь Стецюк звернувся до учасників мітингу: «Сьогодні ми зібралися тут, аби схилити голови перед тими, кому не судилося дожити до цих днів. Та вшанувати тих, хто й нині залишається зразком справжньої мужності, братерства та самовідданості для молодих поколінь. У тій війні народилося бойове братерство, і це не просто гучні слова. Пам’ять про події тих років, безповоротні втрати, «афганські поховання» в містах та селах, страшне горе матерів, дружин і дітей, назавжди залишаться в наших серцях. Так, то була чужа війна, але ламала вона наші долі». Василь Авксентійович завершив виступ врученням грамот.

У вересні 1945 року закінчилась найжорстокіша у світі Друга Світова війна. Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат. 15 лютого 2020 року виповнився 31 рік з дня завершення неоголошеної війни. Вона тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних та людських жертв, під час неї тисячі наших співвітчизників загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти.

Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, - наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також наш співвітчизник.

За даними офіційних джерел, під час афганської війни загинули понад 15 тисяч солдатів, Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих. Зараз в Україні – понад 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько восьми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами.