У Вижниці відбувся черговий благодійний фестиваль «Пісня буде поміж нас»

титулНазарій Яремчук - народний артист України, Герой України, лауреат Шевченківської премії, славний буковинець, наш земляк. 30 листопада 2023 року йому виповнилося б 72 роки... Доля не дозволила… Його справу продовжують прийдешні покоління. До Вижниці з’їхалися гості з усієї України - Тернопіль, Харків, Київ, Ірпінь, Донецьк, Чернівці, Шепіт, Мукачево, Скалат, Теребовля, Верховина, Хмельницький, Вашківці, Запоріжжя.

Фестиваль проводили з метою гідного вшанування творчості видатного українського співака, народного артиста України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка (посмертно), Героя України (посмертно) Назарія Яремчука, 72-ї річниці від дня його народження, популяризації і розвитку національного пісенного мистецтва та підтримки Збройних Сил України. Організатори також мали на меті підтримати творчі ініціативи, молодих співаків, сприяти розвитку української національної культури, авторської та сучасної естрадної пісні, налагодити співпрацю між митцями.

Серед організаторів - Вижницька районна військова адміністрація, Вижницька районна рада, Вижницька міська рада, відділ освіти, культури, медицини і спорту Вижницької міської ради, будинок культури Вижницької міської ради, мистецька школа Вижницької міської ради.

30 листопада в глядацькій залі Вижницького будинку культури відбулося урочисте відкриття фестивалю та благодійний концерт на підтримку загону територіальної оборони Вижницького району ЗСУ.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова Вижницької міської ради Олексій Чепіль, заступниця голови Вижницької районної державної військової адміністрації Анна Гринчук, керуюча справами виконавчого апарату Олена Чепух. У своїх виступах вони акцентували увагу на важливості збереження національної культури, її захисту та розвитку і закликали продовжувати підтримувати ЗСУ. Хвилиною всепоглинаючої тиші наповнилася зала у пам'ять про воїнів, які загинули під час оборони нашої держави. А далі пісенною вервичкою піднімалися на сцену члени журі, гості та учасники фестивалю:

- Мирослава Єжеленко, голова журі, солістка ВІА "Смерічка" (м. Вижниця);

- Валентина Ковальська, співголова журі, народна артистка України, солістка тріо "Золоті ключі" (м. Київ);

- Ірина Стиць, заслужена артистка України (м. Чернівці);

- Галина Чайківська, заслужена діячка мистецтв України (м. Чортків);

- Степан Галябарда, заслужений діяч мистецтв України, поет-пісняр (м. Київ);

- Валентин Леонте, музикант, організатор фестивалю народної творчості ім.Назарія Яремчука (с. Негостина, Румунія);

- Орест Цимбала, співак, громадський діяч, організатор багатьох мистецьких проектів (м. Львів);

- Вадим Завада, співак, володар гран-прі фестивалю 2016 року (м. Ірпінь);

- Любомир Равлюк, методист науково-методичного центру Інституту післядипломної освіти (м. Чернівці); - Марина Вінниченко, викладачка сольного співу Харківської дитячої школи мистецтв ім. Ісака Дунаєвського;

- Данило Карачевський, співак, володар гран-прі 2018 року, викладач музичної академії ім. Р. Глієра (м. Донецьк);

- Ігор Лучик, Володимир Бойчук, Марія Ткач, викладачі Мистецької школи Вижницької міської ради;

- Дмитро Грицюк, співак, громадський діяч, лікар-хірург (м. Снятин);

- Юрій Футуйма, співак, військовий лікар (м. Тернопіль);

- Милана Шкварук та Сергій Подоляк, учасники НА ВІА "Смерічка", керівник - заслужений діяч мистецтв України Володимир Домшинський;

- тріо "Жоржини" у складі волонтерок, учасниць численних мистецьких проектів (с. Шевченкове Черкаської області);

- чоловічий квартет "Карпатські джерела" Берегометського будинку культури, керівник - Адам Марчук.

Творчу естафету підтримали учасники народного аматорського ансамблю танцю "Смеречина" та вихованці Буковинського центру мистецтв (керівник - заслужений працівник культури України Геннадій Звягінцев), виконавши танець у постановці Мар'яни Семовинюк "Ворота у Карпати".

У фойє будинку культури присутні мали змогу помилуватися роботами студентів та викладачів кафедри декоративно-прикладного мистецтва Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, завідувачка кафедри - заслужена майстриня народної творчості України Мирослава Жаворонкова. Впродовж усього дійства на екрані демонструвалися документальні фільми про творчість Назарія Яремчука, ВІА "Смерічка", хроніка української оборони.

Працівники Вижницької публічної бібліотеки (завідувачка - Валентина Білак) організували виставку публікацій про життя і творчість нашого знаного краянина. Ведучі дійства - заслужені працівники культури України Михайло Ковалюк та Ольга Дроняк. А вже 1 грудня стартувала конкурсна програма під час якої учасники виконували пісню з репертуару Назарія Яремчука, з репертуару ВІА «Смерічка» або з творчого доробку Левка Дутківського.

 

Вітаємо переможців!

ГРАН-ПРІ - Юрій Футуйма (м. Тернопіль). 

Диплом І ступеня

- Дмитро Зийбер, м. Мукачево Закарпатської області;

- Наталія Рула, м. Київ;

- Тетяна Петришина, м. Чернівці;

- Марія Стаднік, м. Харків;

- Катерина Рибаченко, м. Жашків Черкаської області;

- тріо "Жоржини", с. Шевченкове Черкаської області;

- дует у складі Євгенії Іпатій та Марини Олексюк, с. Берегомет Вижницького району.

Диплом ІІ ступеня

- Роксолана Залізняк, м. Тернопіль;

- Роман Кукош, Житомирська область;

- Аліна Стратій, м. Чернівці;

- Ксенія Попович, м. Вижниця;

- Ірина Гонташ, Тернопільська область;

- Наталія Бояр, м. Мирноград Донецької області;

- Надія Тимочко, м. Тернопіль;

- Валентина Гринюк, м. Корсунь-Шевченківський Черкаської області;

- чоловічий квартет "Карпатські джерела," с. Берегомет Вижницького району;

- тріо "Горицвіт ", м. Верховина Івано-Франківська області;

- тріо "Настрій", Харківська область;

- дует у складі Ольги та Юрія Олесь, м. Чернівці;

- дует "Калинове намисто", м. Скалат Тернопільської області.

Диплом ІІІ ступеня

- Вікторія Савончак, Тернопільська область;

- Ангеліна Васкевич, м. Вашківці Чернівецької області;

- Олександра Романюк, с. Лукавці Вижницького району;

- Ольга Сенчук, м. Верховина Івано-Франківської області;

- Світлана Павлюк, с. Іспас Вижницького району;

- гурт " Мрія", Харківська область;

- тріо " Оріяна", м. Корсунь-Шевченківський Черкаської області;

- гурт "Файні дівчата, с. Іспас Вижницького району.

Завершився фестиваль церемонією нагородження та гала-концертом переможців. У рамках фестивалю було оголошено збір коштів для загону територіальної оборони Вижницького району. Глядачі офірували 10 235 грн.

Учасники фестивалю також виробили усі бляшанки, які були в Мистецькій школі. Всі. А то не багато- не мало, а понад 500 окопних свічок. Щиро дякуємо Антону Товарницькому за придбаний парафін.

Відвідування музею старожитностей та етнографії Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну ім. Василя Шкрібляка вже стало гарною традицією нашого фестивалю. Марія Петрівна та Дмитро Онуфрійович Козубовські, викладачі коледжу провели екскурсію музеєм, розповівши про історію його створення. Нашим гостям було цікаво знайомитися з Буковиною, з її побутом, зі скарбами декоративно-прикладного мистецтва. А наприкінці творчої зустрічі – обов’язкова фотосесія з елементами народних строїв.

Запам'яталася учасникам фестивалю і знайомство із заслуженим майстром народної творчості України, викладачем кафедри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Дмитром Миколайовичем Куриком. Довершені роботи пана Дмитра, його філігранна і ювелірна обробка непіддатливого дерева викликали у присутніх щире захоплення.

Відвідування світлиці та знайомство з творчістю заслуженої майстрині України Оленою Онуфріївною Гасюк - ще одна просвітницька сторінка нашого фестивалю. Провів її голова Вижницького осередку товариства "Гуцульщина" Василь Григорович Марчук.

Припала до душі й мелодія Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори» у виконанні викладача школи Ігора Лучика, яку він уже традиційно виконує щодня о 12.00 дня на площі Героїв Майдану райцентру біля пам'ятника Лук'яну Кобилиці.

Організувати фестивальну зустріч допомогли меценати та спонсори. Щиро дякуємо за посильну допомогу:

- Василю Ясинському, директору мережі магазинів "Плиточка";

- Анатолію Маковійчуку , директору "Захід Агро";

- Ігорю Яків'юку, директору ТОВ "Імперія Будінвест";

- Михайлу Дарію, приватному підприємцю;

- Мирославі Жаворонковій, завідувачці кафедри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича;

- Марії Клим, приватному підприємцю;

- Галині Сидоряк, приватному підприємцю;

- Вірі Юрик-Середі, членкині Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України;

- Максиму та Олексію Бурбакам, приватним підприємцям;

- Галині Паньків, директорці Вашківецького хлібокомбінату Вижницької райспоживспілки;

- Ігорю Біденому, директору ТОВ ВПК "Черемош";

- Василю Ребенчуку, приватному підприємцю;

- Думітро Моргану, директору Буденецького заводу мінеральних вод.

- Дмитру та Назарію (молодшому) Яремчукам, співакам, громадським діячам, синам Назарія Яремчука.

Важкий час... Війна... Здавалося б не до співів. Чимало учасників втратили дім, сцену, глядача, живуть в евакуації, деяких переслідують спогади про шалені вибухи та згарища. Але саме у нашому містечку вони знайшли людське тепло, підтримку і розуміння. Слова подяки, вдячні пости учасників дійства – найкраще тому підтвердження. Хай і надалі їхній спів лунає дзвінко, лунає вперто крізь сльози і відчай, крізь втому і спустошення, лунає на всі гори, на увесь світ. Поки ми співаємо українською, є за що боротися!

Хай Назарова пісня додає нам злагодженості у подальшій боротьбі за незалежність, терпіння чекати рідних з фронту, мудрості протистояти недолугим дописувачам у тилу, сили і натхнення підтримувати ЗСУ.

Тримаємо стрій. Переможемо!

Ганна ВАТАМАНЮК,

заступниця директора

Мистецької школи

Вижницької міської ради

 

Фото Ірини та Олександра Толошняків,

кіностудія "Черемош" Вижницького будинку культури та учасників дійства