Ніч в музеї у Вижниці

1_13Щороку в жовтні у Вижницькому фаховому коледжі мистецтва та дизайну ім. В. Шкрібляка відбувається магічне дійство творчості "Ніч в музеї". За традицією воно проходить в етнографічному музеї коледжу, експозиція якого налічує понад 3000 екземплярів. Поминальною хвилиною за всіма загиблими у війні та мовчазною молитвою за тих, хто продовжує боронити нас від російської окупації, розпочалася цьогорічна зустріч.

 Цього року учні та викладачі нашої Мистецької школи стали її учасниками. З великою цікавістю слухали директора минулих років, організатора скарбниці старожитностей Дмитра Козубовського про історію коледжу, створення його музею. Своїми спогадами про роботу в коледжі поділився викладач нашої Мистецької школи, викладач коледжу, майстер лозоплетіння Олександр Бродовінський.

Зі словами щирого захоплення та вдячності від презентованої експозиції старожитностей, від імені учнів та викладачів художнього відділення школи, які працювали над поповненням цієї скарбниці, виступила заступниця директора школи Ганна Ватаманюк.

За сприяння Вижницької районної ради, завідувачки відділу з питань інвестицій та співробітництва Олени Чепух, коледж отримав грант від програми підтримки ініціатив місцевих громад Асоціації "Єврорегіон Карпати - Україна" на осучаснення експозиції музею.

Берегиня музейних скарбів, викладачка коледжу Марія Козубовська у своєму зверненні наголосила, що саме історію України, пам'ять про минулі часи, наші традиції і звичаї, пісні, костюми та робочий реманент люто ненавидять росіянці, ракети летять в музеї, школи, театри. Тож мусимо берегти та примножувати все те, що нас ідентифікує у світі як націю, як українців. Опісля вона провела екскурсію для всіх присутніх. Родзинкою зустрічі був показ костюмів студентами коледжу.

Багато вражень було в учнів нашої Мистецької школи. Деякі з них вже тепер починають складати план дій для отримання мистецької освіти та вступу на навчання до коледжу. Саме теперішньому поколінню припадає найважчі часи відбудови України, і пам'ять, що збережена в музеї, то є то правдиве і глибоке коріння, опора і дороговказ на подальші роки.

Тож тримаємо стрій. Переможемо! Слава Україні!

 Ганна ВАТАМАНЮК,

заступниця директора

Мистецької школи

Вижницької міської ради