Знаємо… Пам'ятаємо…

280383541 672178897273542 5922996609482091052 nВідколи Україна відстоює своє право на існування як держава, відстоює своє право на мову і віру, відколи "сусід" всіма своїми нелюдськими силами, страшними політичними репресіями знищує все українське. Слоган "искуство вне политики" придуманий радянськими ідеологами, щоб знецінити будь-який прояв національної ідентичності, виховати безлику радянську людину та виправдати страшний час Великого червоного терору. Мистецтво поза політикою? Справді? То чому був Сандармох? Чому "Розстріляне відродження"? Як загинув Дмитро Леонтович, Лесь Курбас, Василь Симоненко, Володимир Івасюк, Ігор Білозір та багато-багато інших відомих і невідомих українців.

Щороку, у третю неділю травня, в Україні вшановують пам'ять усіх жертв політичних репресій. Кожної буковинської родини торкнулася сталінська репресивна машина. Про своє пережите з гірким болем ділиться при кожній зустрічі з молоддю Ольга Анич, очільниця Вижницького Товариства політв'язнів та репресованих.

Учні та викладачі нашої Мистецької школи вертають з комуністичного небуття та радянської брехні імена і творчість українських композиторів та художників. "Ще не вмерла Україна", "Ой, у лузі червона калина", колядки, фортепіанні твори Василя Барвінського, Володимира Івасюка є у виконавському та навчальному репертуарі учнів. Тетяна Яблонськка, Михайло Бойчук та бойчуківці, Андрій Коцка, Опанас Заливаха та численні імена митців - не рекомендовані радянською однолицею системою. Їхню історію життя, манеру образотворчого письма і стилю вивчають юні художники школи.

У пам'ять про всіх, хто згинув у сталінських таборах юні художники підготували виставку малюнків "Знаємо... Пам'ятаємо...."

Політичні репресії проти України не зупинилися. Росія відкритою війною прийшла до нас, щоб знищити нашу державу не тільки з політичної мапи світу, а і з лиця землі. Українське мистецтво - могутня сила супротив російської агресії і брехні. Пам'ятаймо тих, хто навік залишився в далеких холодних сибірських землях. Вивчаймо своє і рідне, невідоме і забуте, заплямоване і перекручене комуністичними маніпуляціями. Молимося за кожного, хто зі зброєю на землі, на воді і в небі жене росіян з нашої української, Богом даної землі.

Тримаємо стрій! Слава Україні! Переможемо!

Ганна ВАТАМАНЮК,

заступниця директора Мистецької школи Вижницької міської ради