Я з вами живу у піснях…

ЗаставкаБуковинська земля подарувала світові яскраву особистість – народного артиста України, Героя України Назарія Яремчука. 25 листопада у Вашківцях численні поціновувачі його творчості зібралися, щоб вшанувати пам'ять славетного співака. У вестибюлі Центру традиційної культури м. Вашківців відвідувачі мали змогу переглянути цікаву виставку «Я з вами живу у піснях…», яку підготували працівники публічної бібліотеки (директорка - Наталія Хачман). А в переповненій глядацькій залі панувало справжнє свято, свято Української пісні.

Ведучі заходу - Оксана Єленюк та Любов Хачман цікаво та змістовно розповіли про життєвий і творчий шлях славетного земляка. Відомі пісні та вірші Назарія виконали Марія Винничук, учениця місцевої школи мистецтв, Іванко Потіха, Олександра Кузик і Тарас Рошко, учні «Вашківецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Ангеліна Васкевич, студентка ІІ курсу та учасниця народного аматорського вокального ансамблю «Рута» Вашківецького фахового медичного коледжу (керівник – Орися Сірецька), Юрій Козьмик, учасники ансамблю народного танцю «Черемош» місцевої школи, вокального гурту «Берегиня», народного аматорського ансамблю танцю «Черемшина»…

Поділилися своїми спогадами про Назарія Яремчука шановні гості свята – Мирослава Єжеленко, Олександр Бродовінський, Дмитро Курик, Орест Сірецький. Пані Мирослава, колишня солістка «Смерічки» цікаво розповідала про успішні виступи легендарного ВІА у багатьох містах та державах Європи.

- Я дуже задоволена тим, що так багато молоді у залі, що вони цікавляться творчістю своїх видатних земляків, що так високо цінують українську пісню, шанують рідну українську мову. А це значить, що майбутнє нашої України в надійних руках! Шануйте і любіть свою землю, свій край, народні традиції, звичаї та обряди, рідну пісню, музику, танець і тих людей, хто це все зберігає і прославляє у світах, по всій планеті. Бажаю вам успіхів у навчанні, знайти своє гідне місце у житті та ніколи не забувати звідки ви і прославляти всюди рідну українську пісню - з такими словами вона звернулася до глядацької зали. А на завершення Мирослава Єжеленко виконала пісню.

Олександр Бродовінський, композитор-аматор, учасник ВІА «Смерічка» поділився спогадами про ті часи, коли він був учасником оркестрової групи ансамблю. Вони проводили багато часу на репетиціях та концертах з Назарієм. Пан Олександр відзначив, наскільки Назарій був надійним і чуйним товаришем, трудолюбивим, домагався необхідного майстерного виконання, просив ще і ще повторювати той чи інший твір, був простим у спілкуванні та взаємовідносинах… Згодом пан Бродовінський подарував вокальним ансамблям «Рута» та «Берегиня» свої авторські пісні, а оркестру духових інструментів - власні розписані оркестрові твори.

Дмитро Курик, заслужений майстер народної творчості України пригадав свої студентські часи. Саме тоді «Смерічка» була дуже популярна, і до Вижниці з’їжджалися численні шанувальники, щоб послухати українських «Бітлз». Саме тоді славетний Володимир Івасюк познайомився з Левком Дутківським та учасниками колективу. Ця зустріч стала початком творчої співпраці. А згодом народилися «Червона рута», «Водограй» та багато інших пісень, які виконували Василь Зінкевич, Марія Ісак, Мирослава Єжеленко, Софія Ротару та, звичайно, Назарій Яремчук.

Заслужений працівник культури України Орест Сірецькийподілився спогадами про те, як вони разом з Назарієм грали у збірній команді району з футболу, як під час одного з концертів у Вижницькому РБК Назарій повідомив йому, що саме зараз уперше прозвучить нова пісня «Водограй» у його виконанні і тут же на якомусь конверті написав слова пісні… Як спільно виконували колядку «Добрий вечір тобі…» для відеоролика (і це в комуністичні часи), як творчо співпрацювали, а згодом й виступали на спільних концертах зі своїми колективами. Пригадав пан Орест і свій творчий вечір, на якому донька Назарія Яремчука Марічка, вітала його й виконала попурі на відомі пісні свого батька.

Яскраво доповнили вечір рідкісні відеоматеріали, відеозаписи виступів Назарія Яремчука та спогади про нього сестри Катерини, заслуженої артистки України Марії Наголюк, численних артистів, композиторів, музикантів, що демонструвалися на двох екранах одночасно.

З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Вашківецької міської радиМикола Перч. У своєму виступі він відмітив високий рівень підготовки та проведення заходу та висловив впевненість, що наша молодь шануватиме і пам’ятатиме імена славетних земляків. А на завершення вечора Юрій Козьмик та усі присутні виконали неперевершену пісню «Родина» …

Фотоматеріали Валерія Цурека