Пісні Назарія Яремчука у Чорткові

88339928 2624395647837519 7833694785087995904 oЗ великим нетерпінням чекали жителі міста Чортків Тернопільської області на гала-концерт учасників Вижницького відкритого фестивалю-конкурсу української естрадної пісні ім. Назарія Яремчука «Пісня буде поміж нас», про що свідчили біг-борди на в'їзді до міста та багаточисельні афіші в самому Чорткові. Концерт відбувся 27 лютого під супровід гучних і вдячних оплесків місцевих жителів.

Починаючи з фойє будинку культури ім. Катерини Рубчакової, глядач зразу поринув у світ краси буковинського краю, оглядаючи виставку робіт студентів кафедри декоративно-прикладного мистецтва Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, керівники - Мирослава Жаворонкова і Ольга Фединчук, майстрині традиційної вишивки Наталії Андрицуляк, майстрині з виготовлення традиційних прикрас з бісеру Анни Ватаманюк, майстрині художньої обробки дерева Галини Олійник. Висока майстерність, вишуканість та професійність, з якою виготовлені роботи, викликали різні емоції: це і захоплення, і щирий подив, і бажання вчитися, і вдячність за можливість побачити рукотворну красу буковинців. Підтримала буковинський настрій Ольга Дроняк, яка розпочала концерт гуцульським привітанням та піснею нашого композитора Михайла Мафтуляка «Панна Буковина».

Продовжив концерт Вадим Завада, володар гран-прі І відкритого фестивалю ім.Н.Яремчука «Пісня буде поміж нас». У його виконанні прозвучав гімн фестивалю, автором якого є сам пан Завада. Гімн полюбився учасникам, і був радо прийнятий глядачем.

А далі – калейдоскоп українських пісень у виконанні переможців фестивалю усіх років з різних куточків України - Євгенії Іпатій з Вижниці, Ірини Стиць, заслуженої артистки України з Чернівців, Вадима Шкурпіти та Дарини зі Львова, Лізи і Наталії Чухліб та заслуженої артистки України Руслани Лоцман з Черкащини, Данила Карачевського з Донецька, Назара Носенко та народної артистки України Лесі Горової з Києва.

У цей пісенний віночок вплелися й таланти Тернопільщини - Роксолана Залізняк, Наталія Стець та Віктор Сов'як, тріо «Тріода», Ігор Данилейко, Василь Макогонський, Віталій Приємський, Зоряна Запухляк. Окрім пісенних дарунків для глядача підготували хореографічні композиції до пісень, які виконували учасники. Сучасні технології це дозволяють.

Своїми спогадами про Назарія Яремчука та співпрацю поділилася народна артистка України, солістка тріо «Золоті ключі», голова журі фестивалю «Пісня буде поміж нас» Валентина Ковальська.

Багато було сказано про те, яким він був - живим, молодим, усміхненим, сповнений мрій, слів та мелодії. Він передав нам вміння любити українську пісню і в тій любові співати та славити Буковину і всю Україну, який викликав надзвичайні емоції у глядачів: зал співав і танцював разом з нами.

У фойє будинку культури можна було придбати книгу Віри Середи «Пісня Назарія – як море широке», яка викликала неабиякий інтерес не тільки у старшого покоління, а й у молоді. В ній читач у формі репортажів, інтерв'ю, кореспонденцій знайде цікаві оригінальні розповіді про вшанування пам'яті видатного співака на рідній Буковині, про конкурси молодих виконавців сучасної української пісні у Чернівцях, у Вижниці, про невтомних популяризаторів творчості, продовжувачів справи Назарія Яремчука.

Двадцять сьомого лютого у Чорткові запам'ятається ще й тим, що в цей день відбулося встановлення чергового національного рекорду України з найбільшої передачі естафети з покоління в покоління твору Володимира Івасюка «Червона рута» на одній локації. Учасники різних вікових категорій у вишиванках виконали одну з найвідоміших українських пісень у світі, встановивши новий рекорд України. Буковинці та учасники фестивалю «Пісня буде поміж нас» радо долучилися до нього. Дійство відбулося на майданчику перед будівлею Чортківського районного будинку культури ім. Катерини Рубчакової. За підрахунками Президента національного реєстру Рекордів України Валентина Щербачова на одній локації знаходилось 614 осіб.

Авторка сценарію гала-концерту Ольга Дроняк, художній керівник Вижницького РБНТД. Втілили його на сцені ведучі концерту - Галина Чайківська, заслужена діячка мистецтв України та Зоряна Вовк, співачка, громадська діячка, солістка Оркестру Волі палацу культури «Березіль» міста Тернопіль.

Гала-концерт учасників Вижницького фестивалю-конкурсу української естрадної пісні ім.Назарія Яремчука «Пісня буде поміж нас» відбувся завдяки великому бажанню, щирій любові до свого, рідного, відповідальному ставленню до справи та підтримці з боку Вижницької РДА (голова - Михайло Чорней), Вижницької районної ради (голова - Михайло Андрюк), родині Бурбаків, Лукавецької сільської ради (голова - Микола Вишинський), Івану Закусило, голові райкому профспілки працівників державних установ, Наталії Додяк, завідувачки сектору культури, молоді і спорту Вижницької РДА та працівникам культури Вижницького району.

Презентація Вижницького фестивалю «Пісня буде поміж нас» відбулася завдячуючи Чортківській РДА, Чортківській районній раді, також завдяки співпраці з відділом культури, туризму, національностей та релігій Чортківської райдержадміністрації, який очолює заслужена діячка мистецтв Україн и Галина Чайківська.

Щиро дякуємо Наталії Стець, членкині журі нашого фестивалю за ідею та сприяння в організації гала-концерту в Чорткові. Пані Наталія - улюблениця вижницького глядача, на її концерти з нетерпінням чекає увесь район. А за свою просвітницьку та концертну діяльність вона отримала пам'ятну медаль «За служіння мистецтву».

Зберіг фестиваль на фото та відео Олександр Толошняк, керівник народної аматорської кіностудії «Черемош» Вижницького РБНТД. Свято української пісні у Чорткові відбулося. Але фестиваль не завершився. Учасники вже мріють про наступну зустріч в одному з міст України.

Анна ВАТАМАНЮК,

провідний методист Вижницького РБНТД