У Вижниці «Соловей співає»

79966086 2866834340033969 4959576475322810368 o16 грудня у кінотеатрі ім. Т. Г. Шевченка м. Вижниці відбулася прем’єра документального фільму “Соловей співає доки голос має”. Це стрічка про українську мову, проте не через призму політики, а історії та лінгвістики. Автори стрічки Леся Воронюк та Сергій Кримський намагаються знайти відповідь на запитання: “чому спілкуватися в Україні ХХІ століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?”.

Їхній фільм є справжнім дослідженням мовного питання в Україні. Як часто вам доводиться чути поширене «Какая разница, на каком языке», «Мова не має значення», «Українською спілкувалися лише в селах», «Української ніколи не було в Києві»? Чи замислюється кожен з тих, хто ретранслює ці ідеї, що насправді вони були майстерно інтегровані у суспільну думку пропагандистами Російської імперії, Радянського Союзу, Російської Фередації?

І головне – чи задумуються їхні ретранслятори, навіщо? Якщо мова і насправді не має значення, тоді чому протягом багатьох століть кожен із загарбників українських земель намагався, у першу чергу, ліквідувати українську мову, вдаючись до витончених методів лінгвоциду? Творча група у складі Лесі Воронюк, Сергія Кримського, покійного Олексія Долі, Сергія Мартинова, Анастасії Федченко, Демида Єлізарова, Валентина Грінберга, Олександра Ткачука, Романа Гоменюка, Дениса Костандова, Дениса Олейніка та інших працювала над фільмом з 2017 року. Хронометраж стрічки – 65 хвилин. Фільм створено громадською організацією “Всесвітній день вишиванки”. Його знімали в Україні, Білорусі, Ізраїлі, США та Великобританії. У прем'єрі фільму взяли участь авторка фільму Леся Воронюк, громадський діяч, кандидат політичних наук Михайло Павлюк, в.о. голови Вижницької РДА Юрій Татарин, Вижницький міський голова Олексій Чепіль, начальник відділу культури Вижницької РДА Наталія Додяк, начальник відділу освіти, культури, медицини та спорту Вижницької міської ради Галина Токар та підростаюче покоління.

Віктор МАКСИМЧУК,

головний редактор мистецького альманаху «Німчич»,

директор Вижницького кінотеатру ім. Т.Г. Шевченка