Вашківцям – 588!

72678383 436399590352250 1829103911395393536 nЦьогоріч Вашківцям виповнилося 588 років з часу першої писемної згадки про місто. Минулої неділі під лагідними променями осіннього сонця жителі славного містечка на Вижниччині відзначали цю поважну дату, але не лише її.

До організації святкування були залучені майже усі служби міськради. Найбільше до проведення святкових заходів долучилися підприємці та працівники культури і освіти. Поблизу головної сцени розгорнули виставку-ярмарок. Для самих найменших працювали атракціони. Від імені почесних громадян міста Державний Прапор України та прапор міста Вашківці підняли Орест Сірецький, Олег Сащук і Тамара Мельничук. Землякам та гостям свої роботи презентували місцеві народні умільці. Серед них майстри масок Василь та Лідія Столяр, вишивальниця Наталія Соколович. А на видному місці була встановлена спеціальна виставка досягнень народного аматорського ансамблю танцю «Черемшина».

Нинішнього року до уже традиційних дат, в тому числі 116-ї річниці заснування «Вашківецької січі», додалися 65-та річниця з часу створення хореографічного колективу, який нині гордо носить назву «Черемшина» і 25-та річниця з часу присвоєння звання «народний аматорський». У далекому 1954-му молоді вчителі Вашківецької середньої школи Василь Проскурняк (саме той Проскурняк, який багато років очолював освітню галузь краю), Раїса Марчук та ще чотири пари уперше вийшли на сцену як танцювальний колектив місцевого будинку культури. Цей виступ й вважається початком створення знаменитої «Черемшини». Керівниками колективу у різні роки були Раїса Марчук, Любов Гаврищук, Теофіл Москаль, Володимир Харитон і ось уже майже 46 років незмінним керівником є шанувальник, хранитель народних танців, лауреат хореографічної премії ім. Валерія Васькова, відмінник освіти та культурно-освітньої роботи України, вчитель вищої категорії, вчитель-методист, лауреат обласної премії ім. Г. Гараса, освітянської премії ім. Ю. Федьковича, почесний громадянин Вашківців, володар почесної відзнаки «За заслуги перед Вижниччиною», заслужений працівник культури України Орест Сірецький.

Цей колектив, як і автори знаменитої «Черемшини» Василь Михайлюк та Микола Юрійчук, художник-орнаменталіст Георгій Гарас, письменник Іван Бажанський, прославляє Вашківці. Вже понад 60 разів «Черемшина» виступала за кордоном. Серед іноземних країн - Франція, Італія, Чехія, Словаччина, Польща (більше 30 разів), Угорщина (7 разів), Румунія (20). Неодноразово їм аплодували й у Національному Палаці «Україна» під час творчих звітів. Ансамбль нагороджений багатьма відзнаками України та ставав лауреатом багатьох міжнародних фестивалів. Особливо цінною нагородою учасники колективу вважають премію імені Валерія Васькова. Наразі в ансамблі танцюють 70 учасників. За роки існування понад три тисячі вашківчан були учасниками цього колективу. У репертуарі «Черемшини» українські, буковинські, гуцульські, молдавські, румунські народні танці, вокально-хореографічні композиції, сольні, дуетні, парубоцькі, дівочі, сюжетні танці, окремі хореографічні номери. Тож заслужено під час свята керуючий справами Чернівецької обласної ради Микола Борець вручив керівнику Оресту Сірецькому почесну відзнаку «За заслуги перед Буковиною» та почесні грамоти обласної ради учасникам ансамблю - Юрію Мельничуку, Марії Кусяк, Миколі Максимюку, Сергію Сірецькому. Були нагороди й від керівництва Вижницького району, які вручив заступник голови Вижницької районної ради Сергій Вірста. Від учбово-методичного центру культури Буковини нагороду вручив директор Микола Шкрібляк, відділу культури Вижницької РДА – провідний методист Анна Ватаманюк.

Звертаючись до присутніх напередодні знаменних державних свят очільники з великою шаною говорили про героїв, які захищали і захищають цілісність нашої держави. Серед них - Ярослав Токарюк, Андрій Тесницький, Михайло Остапюк, Василь Вірста, Володимир Іванчак, Олександр Онуфрійчук, Дмитро Серотюк, Юрій Поляк. Сім’ї військовослужбовців, які відстоюють мир на східному кордоні держави, завжди в полі зору. Крім відзнак, вони отримали й грошову допомогу. Не забувають вижниччани мужніх українських воїнів і на передовій. Творчі колективи їздять туди, щоб виступати та привезти домашніх смаколиків.

Того святкового дня до Вашківців з’їхалися й ті, хто народився на цій землі. З вітальним словом до всіх присутніх звернувся Вашківецький міський голова Микола Перч:

- Як відомо з історії нашого міста з 1949 по 1963 рік воно було адміністративним центром Вашківецького району. Зараз Вашківці знову є адміністративним центром, тепер уже Вашківецької об’єднаної територіальної громади. Пройшло багато часу після створення ОТГ, але результати вже є. Ми розуміємо - того, що зроблено, ще недостатньо для покращення рівня та умов життя людей, розширення переліку послуг та їхньої якості. З цією метою міською радою вживаються заходи із залучення коштів з різних джерел фінансування для зміцнення та покращення інфраструктури усіх населених пунктів. Із гордістю можу сказати, що певних результатів нам таки вдалося досягти. Користуючись нагодою, від свого імені, від імені депутатського корпусу, виконавчого комітету Вашківецької міської ради щиро дякую всім тим людям, яким небайдужа доля нашого міста, хто брав та бере участь у його розбудові та процвітанні. Слова вдячності адресую також керівникам обласної та районної держадміністрацій, керівникам рад, депутатам усіх рівнів, які допомагають нашому місту, керівникам підприємств, установ, організацій, приватним підприємцям, активним громадянам міста та населених пунктів об’єднаної громади, які взяли участь у підготовці та організації свята. Вірю в те, що Вашківці й надалі будуть розвиватися та стануть кращими з кращих міст в Україні. Бажаю усім мирного неба, достатку, любові та Божого благословення».

Чудовими піснями, запальними танцями присутніх потішили народний аматорський ансамбль танцю «Черемшина», колективи «Юні черемшинці», «Черемош», «Писаночка», «Соняхи», «Акварельки», народний аматорський хор, Василь Савчук, народний аматорський вокальний ансамбль «Рута», гості свята – народний аматорський ансамбль танцю «Ізвораш» з Глибокої, ансамбль народного танцю «Пролісок» із Заставни, «Берегиня» зі Сторожинця, народний аматорський ансамбль танцю «Колорит» з Чернівців та багато інших. Святковий концерт продовжили лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Наталія Стець і дует «Скриня» - заслужені артисти України Марія та Володимир Лобураки. А завершилося дійство дискотекою «У ритмах танцю».