Петриківський розпис на Вижниччині

54525224 1024645114395913 6091839474998706176 nПетриківський розпис - не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис. 5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Упродовж двох днів (21-22 березня) на Вижниччині серію майстер-класів з петриківського розпису провели викладачі Дніпровського театрально-художнього коледжу та Дніпровського національного університету ім. О.Гончара - заслужений майстер народної творчості України Тетяна Гарькава та Анастасія Ткаченко зі студентами Ангеліною Долбешкіною, Валентином Войцехівським, Поліною Буряк, Мариною Костеніковою, Катериною Каракуцею. Візит гостей відбувся у рамках перебування в Чернівецькій області та презентації виставки петриківського розпису «Наступність поколінь» в культурному центрі «Вернісаж».

Шановні гості дали майстер-класи учням у Берегометській школі мистецтв ім. О. Киселиці, Іспаській школі мистецтв, Вижницькій школі-інтернат ім. Н. Яремчука, студентам Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка, на кафедрі декоративно-образотворчого мистецтва Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Своїми враженнями від Вижничиини гості поділилися під час зустрічі із головою райдержадміністрації Русланом Сенчуком та головою районної ради Михайлом Андрюком. Тетяна Гарькава та її студенти були направду зачаровані карпатською природою та відзначили, що Вижниччина – неймовірно красива і можливо тому тут так багато обдарованих дітей, які вміють і люблять творити прекрасне. Всі учні під час майстер-класів виявили неабияку вправність та на відмінно справилися із завданнями. Захоплення у гостей викликало також відвідування музею коледжу прикладного мистецтва, де зберігаються роботи випускників цього навчального закладу. Тетяна Гарькава відзначила високий рівень виконання студентами робіт та наполегливо рекомендувала добиватися для вижницького різьбярства включення його до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

У свою чергу керівництво району надало низку пропозицій щодо подальшої співпраці, зокрема організації спільного пленеру влітку та майстер-класів у літніх таборах, онлайн-уроків через скайп-зв’язок у школах мистецтв району, участі у районному фестивалі «Калинові обереги». За високий рівень організації майстер-класів, популяризацію петриківського розпису на Вижниччині Руслан Сенчук вручив гостям подяки Вижницької райдержадміністрації.

Анна ВАТАМАНЮК,

провідний методист Вижницького РБНТД