Вашківецька переберія

Вашківецька переберіяТрадиційно, 14 січня, у місті Вашківці відбувся обласний фестиваль народної творчості «Вашківецька переберія». Захід зібрав маланкові та колядницькі гурти міста Вашківці та Вашківецької ОТГ, гостей з сіл Брусниця, Станівці Кіцманського району та з сусідньої Молдови, Білорусі, Румунії.

 Розпочалося дійство фестивальною ходою: від міської ради до майдану перед будинком культури йшли маланкарі з музиками, піснями, танцями, театралізованими іграми. З вітальним словом до присутніх звернулися голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, Чернівецької голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, народний депутат України Іван Рибак.

 Традиційно вітав вашківчан та гостей міста голова Вашківецької міської ОТГ Микола Перч, після чого з вітальним словом виступили й очільники району - голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк, заступник голови районної ради Сергій Вірста, голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук, гості з сусідніх областей, зокрема, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин та виконавчий директор асоціації «Єврорегіон Карпати - Україна» Галина Литвин, голови районних рад, що входять до складу Асоціації регіону Гуцульщина, а ще – гість з далекого американського континенту - заступник президента Світового конгресу українців, голова об’єднання українців у Бразилії, бразилієць з українським корінням Віторіо Соротюк та гості з Румунії.

 Згодом відбувся фестивальний концерт аматорських фольклорних колективів області, молодих виконавців та гостей свята. Різдвяним подарунком стали колядки від народної артистки України Лесі Горової та її доньок Лідії й Зоряни. Паралельно гурти маланкарів щедрували по кутах міста, на місцевій річці Глибочок проводили так звані купанки. Завершилося феєричне дійство підведенням підсумків фестивалю та нагородженням переможців конкурсу, а ще запаленням маланкової ватри.