Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/January/56
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/January/56

Навчаємо бачити і відчувати чарівний світ народного мистецтва

З давніх-давен українська земля славилася своїми народними майстрами. В Україні вміли і ткати, і вишивати, і різати по дереву, лити з металу, виготовляти керамічний посуд, розписувати печі, малювати картини, створювали унікальні прикраси. Іграшки також робили власноруч. Свою майстерність народні умільці дбайливо передавали з покоління в покоління, тому їхні вміння і навички дійшли до нашого часу.

Нещодавно у Виженській ЗОШ І-ІІ ступенів відбувся відкритий виховний захід - майстер-клас з нанизування бісеру. Учні ознайомилися з творчістю майстрині народного мистецтва України, члена Буковинського осередку НСМНМУ, провідного методиста відділу культури Вижницької РДА Анни Ватаманюк, з історією та процесом виготовлення силянки. Майстриня розповіла учням про важливість знання та розуміння традиційних народних буковинських елементів, значення кольорів у орнаментах. Учні спробували створити свій орнамент та навчилися силяти ґердани. Вироби, створені Ганною Ватаманюк, вирізняються вишуканістю та розмаїттям барв. На основі давніх орнаментів майстриня творить сучасні. Назви її виробів – надзвичайно поетичні. Ґердани "Багряний лист в саду кружля", "Квітка розмарія", "Червона рута", "Наталка-Полтавка", "Роксолана", є й патріотичний синьо-жовтий ґердан з тризубом, який називається "За Україну! За її волю!"

 Галина БЕНЬКО,

вчитель Виженської ЗОШ І-ІІ ст,

член Буковинського осередку НСМНМУ

 

{gallery}2017/January/56{/gallery}