«Макітра-втікачка» прийшла до читача

IMG 4602Віршовану казку для дітей ексклюзивно презентувала днями у Музеї гончарства с. Коболчин її авторка, член НСПУ Галина Мельник.

Творче перевесло з художницею з Сокирян Валентиною Яровою, що вийшло друком у видавництві «Друк Арт» м. Чернівці, представила засновниця та натхненниця жіночого клубу «Гармонія» Галина Разгонюк, а подальша презентація особливо колоритно доповнювалась читаннями цієї віршованої історії від Людмили Якубенко та Наталії Сивак, а також розповідями Заслуженого працівника культури України, директора музею Івана Гончара про роботу гончара та власне народженням виробу в руках майстра і його юних послідовників.

Мені ж було приємно привітати авторку та усіх причетних до цієї зустрічі спеціальною присвятою з нагоди презентації «Макітри-втікачки» у моєму рідному селі:

Цілує дощик недільну днину,

В обіймах неба моє село.

А я вітаю свою родину,

Як то з дитинства колись було.

 

Тремтить у серці оте дитяче,

Я тішусь тиші о цій порі,

Бо щось у долі таки та й значить —

Іти цим краєм, як Гончарі.

 

Лунають вірші душі стежками,

Верта макітра у спомин літ,

Село стрічає мене піснями

І пахне глина на цілий світ!

 

З усіх гармоній зібрало літо

Зернятка віри, душі й тепла.

Луна в молитві і горне цвітом

Батьківська сила мого села.

 

Яскраві барви ген понад трави —

То мого краю живлюще тло!

Вклонюсь доземно — Вкраїні слава!

Квітуй у людях, моє село!

Квіти, подарунки, обійми, побажання і, звичайно ж, «Многая літа» від учасників Народного хору «Любисток» с. Коболчин під керівництвом І. Гончара, традиційні донати на ЗСУ та неодмінно — фото на згадку, а надто — тиха сонячна літня днина, додали натхнення і віри у силу Роду та нашу українську Перемогу!

«Де родився — там згодився!», — наголосила народною мудрістю Галина Мельник, присвятивши збірку «славному роду гончарів Бессарабського краю Буковини». Тож у вступі до казки авторка використала уривок із вірша «В музеї гончарства Івана Гончара» із власної збірки «Пагін на сухостої» (2014 р.).

«Ниточка сюжету, — йдеться в анотації, — веде Макітерку шляхами пошуку легкого життя, та, виявляється, що далеко від дому не так вже й легко». Повернення Макітри-втікачки до рідного обійстя — символічне нагадування і малим, і дорослим читачам про наше місце сили — прабатьківську землю!

Із презентації — Інна Гончар, член НСЖУ.