Книга про людину, яка творила пісню своїм голосом і душею

120552977 3502773026449206 2879589451422176997 oНепересічна подія для людей які цінують творчість, талант, свою історію, люблять свій край відбулася 30 вересня у Сокирянському районному будинку народної творчості та дозвілля. Там презентували книгу краєзнавця, заслуженого журналіста України Олександра Чорного «Її пісні дарували любов. Лідія Відаш у пам’яті поколінь». Книга знайомить нас з життєвим і творчим шляхом нашої землячки, гвіздівчанки, української співачки, першої виконавиці пісень Володимира Івасюка, заслуженої артистки України Лідії Відаш.

Залою линуть зворушливі звуки «Бессарабські мелодії» у виконанні Дмитра Шкваруна. Відкрила захід знавець культури району, начальник відділу культури, молоді та спорту районної державної адміністрації Раїса Горн. Передусім вона привітала бібліотекарів району з їхнім професійним святом, побажала нових творчих ідей. Раїса Антонівна зупинилася на розвитку видавництва в районі, наголосила про постійну підтримку всіх задумів з боку керівників районної влади, дію програми, завдяки фінансування якої можливе поповнення скарбнички видань місцевих авторів. Вона побажала Олександру Чорному подальших творчих успіхів та висловила сподівання про не останнє видання.

Відтак до слова запросили творця книги, автора Олександра Дмитровича Чорного. Хвилюючись, автор повідав історію написання книги. Передусім була ідея, яку зініціював депутат Сокирянської районної ради, нині заступник голови обласної державної адміністрації, житель с. Гвідзівців Олексій Сергійович Бойко. А далі - напружена дослідницька робота, підтримка родичів та знайомих Лідії, спогади Ніни Матвієнко тощо. Як результат - «Її пісні дарували любов. Лідія Відаш у пам’яті поколінь», яка буде доступна широкому колу читачів в бібліотеках району.

…Зворушлива атмосфера творчості, пісні та спогадів. Про життя неординарної людини, доброї і талановитої говорили двоюрідні брат та сестра Ліди – Анатолій Грубий та Наталя Євангелій. Гарні слова від голови Гвіздовецької сільської ради Івана Гангала, чудове виконання пісень аматорами земляками відомої співачки.

До присутніх звертається голова районної ради Василь Козак, який наголошує на всебічній підтримці усіх задумів і починань, що несуть в майбутнє історію рідної Сокирянщини. Василь Васильович подякував всім за спільну роботу, а також привітав бібліотекарів району з професійним святом.

Своїми спогадами про роки розквіту української пісні поділився заслужений працівник культури України Іван Гончар, краєзнавець Михайло Шундрій, поетеса з м. Новодністровськ Інна Руснак.

«Це книга не тільки про Лідію Відаш, це книга про нас», - сказала головний редактор районного часопису Валентина Гафінчук. Вона зокрема зауважила, що Гвіздівці подарували Україні і світу багатьох талановитих людей, лише кілька імен: Лідія Відаш, Михайло Мафтуляк, Ігор Гангал та інші. ,

Важливо, аби спогади про них залишалися на папері, бо це вічно, тому праця письменників надзвичайно важлива. На завершення заходу всі запрошені отримали презентований примірник нового видання, гарні емоції, чудове виконання пісні Л. Відаш у виконанні Орисі Петришеної.

Україна та світ знову відкрили непересічний талант людини, яка думала, співала українською мовою, дихала великою любов’ю до рідного села, Буковини та України – Лідії Відаш.